Στα πλαίσια του άξονα 4 της αυτοαξιολόγησης του σχολείου μας και συγκεκριμένα στην κατηγορία σχέσεις μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών αποφασίσαμε για το σχολικό έτος 2022-23 να δημιουργήσουμε τη δράση της πρόκλησης – challenge.
Πολλές φορές η ανάγκη του εκπαιδευτικού να μεταδώσει τη γνώση που θεωρεί ότι πρέπει να μεταφέρει προς τους μαθητές ή που προβλέπεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών τον οδηγεί σε σύγκρουση με την ανάγκη των μαθητών να είναι παιδιά και να λειτουργούν ως παιδιά, δηλαδή να μιλούν, να γελούν, να πειράζουν το ένα το άλλο.
Η προσπάθεια εξεύρεσης μιας ισορροπίας μεταξύ των αναγκών των εμπλεκόμενων μερών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο αυταρχικός ενήλικας που επιβάλλεται στα παιδιά με τη φωνή η την εξουσία που του έχει διαθέσει η Πολιτεία αλλά είναι ο συνοδοιπόρος των παιδιών στο ταξίδι της γνώσης και της εξέλιξης του χαρακτήρα τους.
Η δράση πρόκληση – challenge, έχει ως στόχο να πέσουν τα προσωπεία μαθητή – εκπαιδευτικού και να αναδειχτούν τα προσωπεία του άνθρωπου απέναντι σε άνθρωπο, με σκοπό να περάσουμε κάποιες ευχάριστες στιγμές και να δει ο ένας τον άλλο με διαφορετική οπτική γωνία.
Για το σκοπό αυτό δίνεται η δυνατότητα της πρόκλησης – challenge, όπου μπορεί ένας ή μια ομάδα μαθητών ή εκπαιδευτικών να προκαλέσει ένα ή μια ομάδα εκπαιδευτικών ή μαθητών σε μια σύντομη (μέχρι 10 λεπτά) αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί, εφόσον γίνει αποδεκτή, στο προαύλιο του σχολείου κατά τη διάρκεια ενός δεκάλεπτου διαλείμματος. Για τη προώθηση της δράσης στους μαθητές μας δημιουργήσαμε και το αυτοσαρκαστικό για τους εκπαιδευτικούς βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι δυο πρώτες αναμετρήσεις που αφορούσαν αγώνα σκάκι συνολικής διάρκειας 10 λεπτών, με τη χρήση σκακιστικού ρολογιού (αγώνας blitz). Στην πρώτη αναμέτρηση ο καθηγητής Μανωλάς Ιάκωβος είχε προκαλέσει το μαθητή της Β τάξης Π.Η. και στη δεύτερη αναμέτρηση ο μαθητής της Β τάξης Ν.Φ. προκάλεσε τον εκπαιδευτικό Μανωλά Ιάκωβο πάλι σε αγώνα blitz.
Τους αγώνες παρακολούθησαν πολλοί μαθητές και όσοι συμμετείχαν, θεατές και μονομάχοι πέρασαν υπέροχα, προωθώντας τον αλληλοσεβασμό και τη διασκέδαση στη ζωή της σχολικής κοινότητας.




