Στο σχολείο μας και συγκεκριμένα το τμήμα Α3 πραγματοποίησε το 1ο Συνέδριο Μαθηματικών με θέμα τις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.
Η αφορμή για αυτό το συνέδριο ήταν η παράγραφος “Θέσεις ευθειών στο επίπεδο” του σχολικού βιβλίου, το οποίο έχει εκτενή ιστορική αναφορά σε αυτές.
Τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το Νοέμβριο) ασχολήθηκαν όχι μόνο με τις ιστορικές λεπτομέρειες, όπως βιογραφίες των μαθηματικών επιστημόνων που ασχολήθηκαν με το θέμα, αλλά μελέτησαν ενδελεχώς και τις μαθηματικές έννοιες που θεμελιώνουν τις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.
Έτσι μελετώντας την Υπερβολική και την Ελλειπτική Γεωμετρία έφτασαν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και σε είδη ζωγραφικής που είναι φανερή η χρήση αυτών των Γεωμετριών. Σίγουρα οι ελλιπείς τους γνώσεις σε βασικές μαθηματικές έννοιες τους δυσκόλεψε αρκετά αλλά με μεράκι και πολύ δουλειά έφτασαν να μας παρουσιάσουν μια αξιόλογη εργασία, με την οποία έδειξαν σε όλους τον τρόπο εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης. Η εργασία αυτή, η οποία συντάχθηκε από τους μικρούς μας μαθητές ανταποκρίθηκε πλήρως στις ικανότητες τους, αφού πρώτα είχαν εμπεδώσει τα Θεωρήματα και τα Πορίσματα των Νέων Γεωμετριών και κατόπιν τα παρουσίασαν και τα εξήγησαν.
Μέσα από την ιστορία των Μαθηματικών, το οποίο είναι ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο σύμφωνα με τις νέες διδακτικές μεθόδους, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τα Μαθηματικά ως ένα συνεχώς εξελισσόμενο προϊόν ανθρώπινης σκέψης. Έτσι ερχόμενοι σε επαφή τους με την ιστορία των Μαθηματικών είδαν τον ανθρώπινο χαρακτήρα των Μαθηματικών και διαπίστωσαν ότι το λάθος δεν είναι κάτι κακό, αλλά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανακάλυψη κάτι νέου.
Τέλος, εργάστηκαν σαν μικροί ερευνητές, που συγκεντρώνουν πληροφορίες, εξερευνούν, ανακαλύπτουν, συνεργάζονται και παρουσιάζουν στην επιστημονική κοινότητα τις ανακαλύψεις τους.
Συγχαρητήρια στην ομάδα του Α3 – Αρετή Σαρτζετάκη, Χριστίνα Πιλάλη, Αναστασία Τζώρτσου, Δήμητρα Πεταλά, Άρτεμις Τσίπη, Ελευθερία Μπόκα και Βασίλη Στέφανο – που αποτέλεσε τα βασικά μέλη του Συνεδρίου.
Το σχολείο μας, προετοιμάζεται ήδη για το 2ο Συνέδριο που θα διεξαχθεί την επόμενη σχολική χρονιά και αυτή τη φορά αναμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή.
Η καθηγήτρια του τμήματος
Φωτίου Χριστίνα, Μαθηματικός Μsc, MEd