logo

2022 - 2023

Συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνάσιου Ιλίου στην εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης 2023»

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Α και Β του σχολείου μας, μεταξύ των οποίων οι μαθητές των Ομίλων Αστρονομίας «Ταξίδι στο Σύμπαν» και Μαθηματικών «Η λέσχη των Πυθαγορείων», πραγματοποίησαν ανά ομάδες το Πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.
Η εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).
Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις του πειράματος πραγματοποιήθηκαν την ενδεδειγμένη ώρα στο προαύλιο του σχολείου.
Την προετοιμασία και την καθοδήγηση των μαθητών για την δράση είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Μ. Γουρζή, Χ. Φωτίου, Η. Σκαντζός και Μ. Βιτσαξής.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους!

Ψηφιακό αποθετήριο κειμηλίων του σχολείου μας

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Δίκτυο σχολείων για την δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου κειμηλίων, πρωτοβουλία του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας. Η δράση αυτή προτρέπει τους μαθητές να αναζητήσουν οικογενειακά κειμήλια και πληροφορίες γι’ αυτά, γνωρίζοντας καλύτερα το παρελθόν τους. Παράλληλα, αναδεικνύει το σχολείο ως τοπόσημο της ιστορίας της πόλης του Ιλίου.

Οι μαθητές του σχολείου μας με την αρωγή της φιλολόγου κυρίας Στραφιώτη ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα και παρείχαν φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες από τα προσωπικά τους οικογενειακά κειμήλια. Το αποτέλεσμα της εργασίας μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://1gym-iliou.gr/wp-content/uploads/2023/03/ΨηφιακάΚειμήλια-2.pdf

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και την εκπαιδευτικό για τη δράση!

Συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου στο 9ο Τσακώνικο Συνέδριο

“Ένα ταξίδι στον τσακώνικο πολιτισμό -A journey to Tsakonian culture”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση μας από το 23.06 εως το 49.50 λεπτό στο βίντεο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=bVbIz-W_eq8

Σε σύμπραξη και συνέργεια με τα Γυμνάσια Λεωνιδίου, Τυρού, Αγ. Ανδρέα και Άστρους στο Ν. Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας στην Αρκαδία, Πελοπόννησο καθώς και με τη συμμετοχή Γυμνασίων από Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία υλοποιούμε με άξονα διετίας και με μαθητές/τριες της Α τάξης του σχολείου μας ένα διαθεματικό, διαπολιτισμικό πρόγραμμα για τη διαφύλαξη της Τσακώνικης κληρονομιάς κι ειδικότερα της Τσακώνικης διαλέκτου, απευθείας απόγονο της Δωρικής διαλέκτου μια γλώσσα σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλαντα Γλωσσών.

Σκοπός της ιδιαίτερης αυτή σύμπραξης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων στην αξία διαφύλαξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας ή/ και κάθε χώρας, η ενεργοποίηση μέσω της μαθητικής και της τοπικής κοινότητας, η ενδυνάμωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, η κατάκτηση αντίληψης παγκόσμιου πολίτη που θα τους βοηθήσει μελλοντικά να κοινωνικοποιούνται σε διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά εργασιακά και μη περιβάλλοντα.

Στο όμορφο αυτό ταξίδι γνώσης και πολιτισμού τα σχολεία θα ασχοληθούν με άυλα πολιτιστικά αγαθά, όπως η Τσακώνικη γλώσσα, ο Τσακώνικος χορός, η Τσακώνικη υφαντική τέχνη και η αρχιτεκτονική. Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου σε συνέργεια με το Γυμνάσιο Τυρού θα ασχοληθεί με την Τσακώνικη διάλεκτο αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και υιοθετώντας την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση (project based learning), την παιχνιδοποίηση στη μάθηση (game- based learning) και τη φορητή μάθηση (mobile- assisted learning). Στόχος όλων μας να καταφέρουμε να μιλήσουμε την αρχαία Διάλεκτο, να γίνουμε κοινωνοί και πρεσβευτές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας μεταδίδοντας την στους Ευρωπαίους εταίρους μας μετέχοντας γνώσης του δικού τους πολιτισμού. Και πως θα επιτευχθεί; Ήδη ξεκινήσαμε να δημιουργούμε με το ψηφιακό εργαλείο padlet διαλόγους στην τσακώνικη γλώσσα με μετάφραση σε νεοελληνικά και αγγλικά, προσκαλώντας τους μαθητές/τριες των σχολείων της Τσακωνιάς να ηχογραφήσουν κι αποδώσουν τους διαλόγους στα τσακώνικα. Καλύτεροι μαθητες/τριες; Όσοι/ες κερδίζουν τα παιχνίδια Kahoot που θα δημιουργήσουμε και παίξουμε με φορητές συσκευές.

Πάντρεμα παράδοσης-γλώσσας και τεχνολογίας ή όπως ανέφερε ένας/μια μαθητής/τρια στο ερωτηματολόγιο που δόθηκε και παραθέτουμε εδώ:

“Επειδή πιστεύω πως η διάσωση μίας διαλέκτου είναι πολύ σημαντική καθώς η γλώσσα μας, όπως και όλες οι μεγάλες, μικρές και διαφορετικές παραλαγές της, είναι πλούσια, όμορφη και αξίξει να σωθεί για πάντα αφού αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Ακόμα θεωρώ πολύ ευγενική την δράση αυτή διοτι έχει ως σκοπό την μάθηση, την διασκέδαση και ταυτόχρονα την προσφορά στην ελληνική ιστορία…”

Την ομάδα του σχολείου μας πλαισιώνουν οι κ.κ. Αγγελική Πολίτη, Εύη Καρούνια, Μαρία Βουρτσιάνη, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Χριστίνα Κουτέλα, Έφη Καλαντζή και ο κ. Γιάννης Ζαπονίδης. Σύντομα θα μοιραστούμε τις δράσεις μας μαζί σας!

“Καού ρ εκάνατε”, λοιπόν όπως θα έλεγαν οι Τσάκωνες ‘Καλώς ήρθατε’!

Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε!

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ 13-3-23

Γνωριμία του ομίλου Ρομποτικής με το ρομπότ ΝΑΟ

Μια μοναδική εμπειρία που προκάλεσε τα παιδιά μας να κοιτάξουν στο μέλλον και να σκεφτούν!

Εκδρομή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου στο Βόλο και το Πήλιο

Την πρώτη ημέρα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους νεολιθικούς οικισμούς Διμήνι και Σέσκλο καθώς και να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την όμορφη πόλη του Βόλου.
Την δεύτερη ημέρα οι μαθητές μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία, στο οποίο γνώρισαν και θαύμασαν αρχαιολογικά ευρήματα από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Στη συνέχεια, αναχώρησαν για το Πήλιο και τα όμορφα χωριά του. Η πρώτη στάση ήταν στις Μηλιές, κέντρο της επανάστασης του ΄21 και πατρίδα του Άνθιμου Γαζή. Εκεί, επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων, και τον ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ο Ναός αυτός βρίσκεται στη κεντρική πλατεία των Μηλεών, έχει κτιστεί πριν το 1741 και είναι τρίκλιτος Βασιλική με κρυφούς τρούλους αλλά και χωρίς καμπαναριό με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου. Η επόμενη στάση ήταν στο Νεοχώρι. Στο Νεοχώρι γνώρισαν την πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, περπάτησαν στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού, είδαν την πέτρινη σκεπαστή του βρύση και επισκέφτηκαν σημαντικά αξιοθέατα όπως την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μία εκκλησία που κατασκευάστηκε το 1768 και διαθέτει στο εσωτερικό της αγιογραφίες του ζωγράφου Ιωάννη Παγώνη.
Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του ζωγράφου «Θεόφιλου». Το μουσείο στεγάζεται στην οικία Κοντού στην Ανακασιά, ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής, καθώς είναι το μοναδικό στο Πήλιο σωζόμενο αρχοντικό με ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα. Η ζωγραφική διακόσμηση του σπιτιού άρχισε από τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ το 1912. Στο μουσείο θαυμάσαμε διάφορα διακοσμητικά θέματα, όπως μια μεγάλη ποικιλία από γλάστρες με λουλούδια και πουλιά, συντριβάνια, αγρίμια και σκηνές κυνηγιού, πίνακες με θέματα παρμένα από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και μια μεγάλη τοπιογραφία με θέμα την Ανακασιά και στο βάθος τη Μακρινίτσα και την Πορταριά.
Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη σε δύο από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, την αρχοντική Πορταριά και την Μακρυνίτσα., το «μπαλκόνι του Πηλίου». Τα πλατάνια, τα μονοπάτια, τα τρεχούμενα νερά και η μοναδική θέα ξελόγιασαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας χαρίζοντάς τους αξέχαστες εικόνες.
Αυτή η εκδρομή των γυμνασιακών τους χρόνων θα μείνει αξέχαστη στου μαθητές και τις μαθήτριές μας. Γύρισαν στην Αθήνα γεμάτοι με πλούσιες εμπειρίες, πολλές πληροφορίες, εικόνες, σουβενίρ για τους δικούς τους και κυρίως με πολλά χαμόγελα!

Συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνάσιου Ιλίου στον Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής «Αριστοτέλης»2023

Συμμετοχή του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα

Οι μαθητές/τριες μας, έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ), να σκεφτούν, να εκφραστούν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά τεχνουργήματα, αναπτύσσοντας παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα.

( “Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies”. Project No. 101060231 Exten.D.T.2 — HORIZON-CL2-2021-TRANSFORMATIONS-01) 

Γιορτάζοντας το π!

Σήμερα 14 Μαρτίου (14-3) τιμήσαμε με τα παιδιά του Β3 την Παγκόσμια Ημέρα του π (=3,14159…), που είναι ο λόγος του μήκους κύκλου δια της διαμέτρου του.

Τα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία οργάνωσαν μια μικρής διάρκειας εκδήλωση με αφιερώματα σε αυτό. Στο τέλος έκοψαν μια τούρτα που είχαν αγοράσει με δικά τους χρήματα.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι μαθητές απέκτησαν ακόμα μια φορά, θετική γνώμη για την επιστήμη των Μαθηματικών και είδαν την ανθρώπινη διάσταση τους, αφού ήρθαν σε επαφή με τις προσπάθειες του ανθρώπου ανά τους αιώνες να θεμελιώσουν την επιστήμη.

Γνωριμία του ομίλου Ρομποτικής με το ρομπότ ΝΑΟ

Μια μοναδική εμπειρία που προκάλεσε τα παιδιά μας να κοιτάξουν στο μέλλον και να σκεφτούν!

Ρητορικός αγώνας  στο Αμερικανικό Κολλέγιο Pierce- εξαιρετικές επιδόσεις!

Το τριήμερο 3-5 Μαρτίου 2023, ο Όμιλος Ρητορικής του σχολείου μας,  με την υπεύθυνη καθηγήτρια  Μαρία Βουρτσιάνη, συμμετείχε σε ένα δημιουργικό αγώνα ρητορικής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Pierce . Τα παιδιά μας ήταν καταπληκτικά! Αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό,  όλα τα παιδιά κατατάχθηκαν σε πολύ καλές θέσεις. 

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση στο αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας!!!

Είμαστε περήφανοι!!!

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την επινοητικότητά τους και να παρουσιάσουν σε κοινό, προσχεδιασμένο προφορικό λόγο, να ερμηνεύσουν λογοτεχνικό κείμενο , να οργανώσουν και να εκφωνήσουν αυτοσχέδιο λόγο, με σκοπό την πειθώ.

Μέσω των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης, επιτυγχάνεται η ενθάρρυνση της άμιλλας, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, η χρήση και η ανάδειξη της αξίας του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου με την επίκληση τρόπων πειθούς και τη συμμόρφωση σε κανόνες.

Μπράβο παιδιά!

Συγχαρητήρια στη φιλόλογο κυρία Βουρτσιάνη!

Περιμένουμε τα επόμενα!!!!

Μάθημα δημοκρατίας μέσα από τη συλλογική δράση του σχολείου μας!

Όλα ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα…Όταν στη χώρα μας ξημέρωνε μια από τις πιο μαύρες και οδυνηρές ημέρες της πρόσφατης ιστορίας μας.. μια μέρα ανείπωτου πόνου , φρίκης, δυστυχίας  και βαθύτατου πένθους. Όταν 57 συνάνθρωποι μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, δεν θα έφταναν ποτέ στον προορισμό τους ύστερα από μια τελευταία  διαδρομή στους σιδηροδρόμους της χώρας μας…

Οι ψυχές των παιδιών μας άδειασαν.. Προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να αντιδράσουν να φωνάξουν, για τον άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων, για τους χαροκαμένους γονείς με το άδειο βλέμμα, για το μέλλον που προδιαγράφουμε για αυτά χωρίς αυτά.

Κι έτσι τη Δευτέρα αποφάσισαν, μόνα τους, να κάνουν κατάληψη προσπαθώντας έτσι να υψώσουν μια φωνή διαμαρτυρίας  χρησιμοποιώντας, όμως, έναν αδόκιμο τρόπο..

Και ακολούθησε η Τρίτη.. Μια ημέρα που μας βρήκε ενωμένους και σύμφωνους στο όλοι μαζί. Που τα παιδιά μας συνειδητοποίησαν ότι οι ενήλικες αφουγκράζονται, συναισθάνονται και είναι σύμμαχοι σε κάθε δίκαιο αίτημα τους. Που όλοι σεβάστηκαν και τήρησαν τις δημοκρατικές διαδικασίες σαν κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις τους. Που σαν συμφοιτητές των αδικοχαμένων φοιτητών κι όχι σαν μαθητές Γυμνασίου, προγραμμάτισαν δράσεις, όρισαν υπεύθυνους, σχεδίασαν τα πανό τους.

Και ξημέρωσε η Τετάρτη.. Η σχολική κοινότητα έδωσε το στίγμα της στους δρόμους και στο δημαρχείο της πόλης μας. Με τα λευκά μας μπαλόνια, τα ζωγραφισμένα μας πανό, τα συνθήματα στα χείλη μας, διαδηλώσαμε για να φωνάξουμε ότι οι ζωές μας μετράνε, για να καθησυχάσουμε αυτούς που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους ότι επαγρυπνούμε και φροντίζουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη.. Για να συναντηθούμε με τον δήμαρχο και  να του εκφράσουμε τις αγωνίες μας για την ασφάλεια τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και στα σχολικά κτήρια.

Τι μάθαμε λοιπόν σήμερα;

Ότι η ειρηνική διαμαρτυρία είναι πολιτικό μας δικαίωμα.

Ότι η δημοκρατία απαιτεί εξάσκηση μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή.

Ότι η δράση μας πρέπει κάθε φορά να κατευθύνεται σε έναν αποδέκτη..

Ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Ότι δεν υπάρχει αγαθό πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή και όταν νιώθουμε ότι κάποιοι δεν την προστατεύουν όπως της αξίζει θα ενώνουμε τις αδύναμες φωνές μας και θα τις κάνουμε κραυγή απέναντι στην αδικία.

Black light : μια νέα βιωματική εμπειρία για τους μαθητές μας

Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών, η εξάλειψη των στερεοτύπων σε σχέση με τα άτομα που έχουν αναπηρία, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, καθώς και της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.

Οι μαθητές έμαθαν να γράφουν το όνομά τους με τον κώδικα Braille και χρησιμοποίησαν την αφή τους για να τον διαβάσουν. Ενημερώθηκαν για τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με τύφλωση. Έμαθαν για τους σκύλους συνοδούς και προσπάθησαν έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με ειδικές μάσκες να αναγνωρίσουν διάφορα μαγειρικά υλικά από τη μυρωδιά τους. Έδρασαν ως συνοδοί συμμαθητών τους, που παρίσταναν τους τυφλούς με καλυμμένα μάτια και με το ανάλογο μπαστούνι. Στη συνέχεια άλλαξαν ρόλους και ένιωσαν την ανασφάλεια που έχει κάποιος με τύφλωση, όταν κινείται σε έναν χώρο. Έτσι οι μαθητές χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά όλες τις αισθήσεις τους, δούλεψαν συνεργατικά και αντιλήφθηκαν ότι στη ζωή δεν είναι όλα δεδομένα, γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με κατανόηση και σεβασμό.

“ΠΑΡΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ”

Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Ιλίου ένωσαν σήμερα, Παρασκευή 3-3-23, τις φωνές τους σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας με αυτές των άλλων σχολείων τιμώντας τους νέους και τις νέες που τόσο άδοξα χάθηκαν στο συγκλονιστικό δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη, δηλώνοντας την σιωπηρή τους συμπαράσταση και δίνοντας το δικό τους ηχηρό παρόν ενωμένοι.

«Για τα παιδιά εκεί ψηλά» που ευχόμαστε να αναπαυτεί η ψυχή τους.

«Θα σας θυμόμαστε για πάντα» μερικά από τα συνθήματα του πανό που επιμελήθηκαν οι μαθητές/ τριες της Β’ τάξης.

Τα θερμότερα συλλυπητήρια μας σε όσους θρηνούν τους δικούς τους με τη σκέψη να μην επαναληφθεί ξανά μια τέτοια τραγωδία, με την ελπίδα να καταφέρει ο κόσμος μας να γίνει πιο δυνατός και δίκαιος στα χέρια των δικών μας παιδιών.

Διδακτική επίσκεψη 23ης-2-23

Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε σκηνές περιστατικών βίας μέσα σε κάποιο σχολείο και συνοδευόταν από συζήτηση ανάμεσα στις σκηνές με επιστήμονα ειδικό σε θέματα σχολικού εκφοβισμού. Τα παιδιά μας συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση (διάδραση καλλιτεχνών και θεατών), εξέφρασαν τα συναισθήματά τους αλλά και την άποψή τους για το φαινόμενο αυτό. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι , επίσης, συμμετείχαν στη συζήτηση. Έτσι, το θέατρο έγινε για όλους μας πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, του σχολικού εκφοβισμού.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο σχολείο

Στο Ατομικό: Το 1ο βραβείο έλαβε η Φρίντα Κάλο, το 2ο βραβείο μοιράστηκαν η Νεφερτίτη και ο Τζόκερ και το 3ο βραβείο έλαβε ο στρατηγός του στρατού των Αθανάτων.
Στο Ομαδικό: Το 1ο βραβείο έλαβαν οι Πίκι Μπλάιντερς, το 2ο βραβείο οι Χαβανέζοι, και το 3ο βραβείο ο Σούπερ Μάριο και ο Λουίτζι.
Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!

2η συνάντηση με την κυρία Εφραίμογλου

Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί και παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα στους μέντορες καθώς και τις ενέργειες που έχουν ήδη κάνει για την πραγματοποίηση της. Από τους μέντορες ακούστηκαν πολύ θετικά σχόλια καθώς και ενδιαφέρουσες προτάσεις βελτίωσης και εξέλιξης.
Το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και ενθουσιώδες για τα παιδιά και τους ενήλικες ενώ οι μικροί μας επιχειρηματίες ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν και να βελτιώσουν την εικονική τους επιχείρηση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μέντορες μας για την έμπρακτη στήριξη τους και την αμέριστη βοήθεια τους!

Περίπατος στο Πάρκο Τρίτση

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα ΕΠΑΛ

Η επίσκεψη ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη για τα παιδιά αφού τους παρείχε σημαντικές πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να κάνουν συνειδητές επιλογές για το επόμενο βήμα τους που είναι η επιλογή λυκείου.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Οικονομάκου και τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και του Ε.Κ. για το ενδιαφέρον τους και τη φιλοξενία τους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να βοηθήσει τους μαθητές να οικειωθούν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό ως ένα διαρκές αγαθό, το οποίο εξακολουθεί να έχει νόημα και να προσανατολίζει τις επιλογές μας ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, δίνοντάς μας κριτήρια ομαλής ένταξης στον ευρωπαϊκό πολυπολιτισμικό χώρο. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού με τρόπο παιγνιώδη και μη ανταγωνιστικό, προκειμένου οι μαθητές να αγαπήσουν τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό μας πέρα από την αυστηρή «δέσμευση» των διαδικασιών του τυπικού σχολικού Προγράμματος.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Σωτηροπούλου Ανθούλα (Γ), Βρυσά Φωτεινή (Β), Πεταλά Δήμητρα (Β), και Φραμπασχάλη Νικολέττα (Α) με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Χριστίνα Κουτέλα. Οι μαθήτριές μας εργάστηκαν μέσα σε κλίμα ευγενούς άμιλλας και αγαστής συνεργασίας και κατέκτησαν επάξια την τέταρτη θέση!! Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!! Μας έκαναν και πάλι υπερήφανους για τους μαθητές μας!!

4ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Η Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Ζενέτο, τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Χαραλαμπόπουλο , τον αντιδήμαρχο Παιδείας και συντονιστή της όλης προσπάθειας κ. Μαρκόπουλο αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι  ήταν παρόντες και  χαιρέτισαν τους καθηγητές , τους μαθητές και τους γονείς  τους.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου Γκόγκα Αντιγόνη και Κουντουράκη Ιωάννα και τις ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη παρουσία τους.

Αντικείμενο της συζήτησης μας  «η βία με τις πολλές της μορφές που εισβάλλει στην καθημερινότητα μας και οι τρόποι με τους οποίους θα καταφέρουμε να την εξορίσουμε».

Φιλοδοξία μας να κινητοποιήσουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες και να αναδείξουμε τη σημασία των σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών. Οι έφηβοι δημοτικοί μας σύμβουλοι με αίσθημα ευθύνης προετοίμασαν, παρουσίασαν και διευκρίνισαν στους συναδέλφους τους τις λεπτομέρειες της θεματικής τους.  Όλοι εμείς φύγαμε αισιόδοξοι για τη νέα γενιά, τις ευαισθησίες τους, τις σκέψεις , τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Στην Κασσάνδρα Ρούσσου, ο Δήμαρχος της πόλης μας και ο αντιδήμαρχος παιδείας , απένειμαν το ιστορικό λεύκωμα και το σήμα της πόλης μας για τη συνεισφορά της στην εδραίωση του θεσμού.

Ο όμιλος Ρομποτικής σε Χριστουγεννιάτικη διάθεση!

Καλά Χριστούγεννα!!

Η γιορτή των Χριστουγέννων 2022

Μία αξέχαστη ημέρα ζήσαμε όλοι μικροί και μεγάλοι σήμερα (23-12-22) στο σχολείο μας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης γιορτής που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο για τα Χριστούγεννα. Η γιορτή μας επιφύλαξε εκπλήξεις , δρώμενα και πολλές … αταξίες!

Την αυλαία άνοιξε η «Χριστουγεννιάτικη αταξία του Καλικάντζαρου», θεατρική παράσταση που έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου Θεάτρου του σχολείου μας. Την επιμέλεια και την οργάνωση του θεατρικού δρώμενου είχε η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του ομίλου κ. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου. Ήταν μία εξαιρετική παράσταση, ιδιαίτερα κεφάτη αφού οι καλικάντζαροι ξεσήκωναν σε όλη τη διάρκεια τους θεατές με τα αστεία τους, τις σκανδαλιές τους, και την ζωντάνια τους.
Η γιορτή συνεχίστηκε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη χορωδία μας υπό την διεύθυνση του μουσικού μας κ. Βασίλη Δίγκου.
Η ημέρα έκλεισε με ένα παιχνίδι πρόκλησης (Challenge). Οι καθηγητές του σχολείου μας κ. Σκαντζός, κ. Βιτσαξής, κ. Δίγκος αγωνίστηκαν σκληρά σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με μαθητές του σχολείου μας, για να χάσουν πανηγυρικά με σκορ 10 – 9 υπέρ των μαθητών!
Σήμερα ήταν μία ημέρα χαράς. Μαθητές και καθηγητές αντάλλαξαν δώρα και ευχές, γεύτηκαν γιορτινά γλυκά, συμμετείχαν σε παιχνίδια, έλυσαν γρίφους, γέλασαν, χόρεψαν όλοι μαζί στέλνοντας σε όλους μηνύματα ομόνοιας, αγάπης και αισιοδοξίας. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας από το ίδρυμα Λασκαρίδη

 

Βιωματικό πρόγραμμα κατά του bullying από το Φαέθων στο Γ1

Ο όμιλος ‘Επιχειρώ και Δημιουργώ’ συναντά εκπροσώπους της Amazon και του JAGREECE

Έτσι, την Τρίτη 13-12-22, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την αντιπρόσωπο (Ambassador) του AWS (Amazon Web Service), στο πλαίσιο του προγράμματος GetIΤ, κυρία Μαριλένα Κουτσούκου η οποία εξήγησε στα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η τεχνολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στο cloud, καθώς και τα διάφορα είδη σταδιοδρομίας στην τεχνολογία και στο STEM.
Ακολούθως, την Τρίτη 20-12-22, οι μαθητές συνάντησαν τον εθελοντή – Μέντορα που έχει οριστεί από το JAGREECE με στόχο να υποστηρίξει την επιχειρηματική ομάδα του σχολείου μας, κύριο Αβραντινή Τάκη. Ο κύριος Αβραντινής κατάφερε με επιτυχία να μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει από τον επιχειρηματικό κόσμο στην σχολική κοινότητα και να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κύριο Αβραντινή όσο και την κυρία Κουτσούκου για την πολύτιμη συνδρομή τους στην πρόοδο και στην εξέλιξη της ομάδας μας.

Ζωγραφίζουμε το σχολείο μας για την ειρήνη

Στη δράση συμμετείχαν ο ζωγράφος κύριος Τάκης Βαρελάς, ο εικαστικός & μεταλλεργάτης κύριος Θανάσης Σκυλογιάννης και η εικαστικός του σχολείου μας κυρία Αναστασία Ελένη.

Εντυπωσιακή και με πάθος ήταν η συμμετοχή των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου οι οποίοι ουσιαστικά άνοιξαν  τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου στην πόλη. 

Στο έργο αποτυπώνονται τα μνημεία σύμβολα μεγάλων πρωτεύουσων όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, και η αγαπημένη μας Ακρόπολη.

Το χρώμα και η γλωσσολαλιά των λαών, με γέφυρα φιλίας το περιστέρι της Ειρήνης να διαβαίνει στους ουρανούς του κόσμου, αποτέλεσαν τις γέφυρες τις αλληλεγγύης όλων των λαών. 

 Ο καθένας με την πινελιά του άλλαξαν την εικόνα της εισόδου του Γυμνασίου μεταδίδοντας ηχηρά το μήνυμα πως η τέχνη είναι γνώση και το απόλυτο θαύμα ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου.

Πιστοί στους δρόμους της Ειρήνης, φτιάξαμε συλλογικά, ένα έργο γράμμα ανοικτό και ταυτόχρονα κάλεσμα προς όλους για τον αγώνα υπεράσπισης της Ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης όλων των λαών, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, πρόσφυγες ξεριζωμούς και μετανάστες. 

Ευχαριστούμε θερμά τους εικαστικούς, τους μαθητές και την Επιτροπή Ειρήνης του Ιλίου για την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή σε αυτή την όμορφη και δημιουργική δράση!!

Εκπαιδευτική επίσκεψη

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ιλίου “Μίκης Θεοδωράκης”

Εμείς στην e-me !

Με την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Πολίτη Αγγελικής κλ. ΠΕ06, η οποία ήταν στην ομάδα ανάπτυξης της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me του Υ.ΠΑΙ.Θ. και έκανε μια πλήρη παρουσίαση τη Δευτέρα 23-1-2023, ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα στον εμπλουτισμό της διδακτικής μας πράξης. Οι εφαρμογές της e-me παρέχουν τη δυνατότητα ασύγχρονης εκπαίδευσης, επικοινωνίας και δημιουργίας ψηφιακού υλικού που κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό το έργο της εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Πολίτη για τις γνώσεις που μας μετέφερε και το χρόνο που μας διέθεσε.

Give peace a chance!

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου συμμετείχε, στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων κι εικαστικών δρώμενων της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου, στο Πολιτιστικό- Αθλητικό κέντρο Ιλίου “Μίκης Θεοδωράκης”.

Μαθητές και μαθήτριες συγκίνησαν με το μουσικό τους ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους μικρούς και μεγάλους που παρευρέθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι η ελπίδα για ένα ειρηνικό, συμπεριληπτικό κόσμο θα παραμένει το πιο διαχρονικό αίτημα όλης της Γης. Το μουσικό δρώμενο περιλάμβανε διαλόγους καθώς και ελληνόγλωσσα και αγγλόφωνα τραγούδια που αναδείκνυαν την οδύνη του πολέμου, την οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει ο κόσμος διεκδικώντας μια ‘ευκαιρία για την Ειρήνη’ (διασκευή του ομότιτλου τραγουδιού του John Lennon).

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο μουσικός του σχολείου μας κύριος Δίγκος Βασίλης (χορωδία-ορχήστρα) και η καθηγήτρια αγγλικών κυρία Αγγελική Πολίτη (διάλογοι).

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια και το εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!

Κοπή πίτας – Χαρούμενο το 2023!

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, υποδεχόμενοι το νέο έτος με χαρά και αισιοδοξία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τμήματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έκοψαν τη δική τους πίτα. Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που προσέφερε τις βασιλόπιτες καθώς και τα δώρα για όλους τους τυχερούς που μαζί με το φλουρί κέρδισαν και μία συσκευή Power Bank. Ευχόμαστε σε όλους μία καλή και δημιουργική χρονιά και στα παιδιά μας ιδιαίτερα καλή πρόοδο!

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών

Η δράση βασίστηκε σε σχέδιο εργασίας, στο οποίο συμμετείχε η Β’ Τάξη του σχολείου, με θέμα «Οι τρείς Ιεράρχες: ρήσεις σε εικόνες». Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες επέλεξαν ρήσεις των Τριών Ιεραρχών, το νόημα των οποίων επιχείρησαν να αποδώσουν με εικόνες. Τις αφίσες τους τοποθέτησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου δημιουργώντας τον δικό τους εκθεσιακό χώρο.
Κάθε τμήμα του σχολείου αφιέρωσε μια διδακτική ώρα προκειμένου να περιηγηθεί στην έκθεση. Την περιήγηση ακολούθησε προβολή βίντεο-αφιερώματος στους Τρεις Ιεράρχες και συζήτηση με τους μαθητές, η οποία αφορούσε τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στη δράση. Η δράση βασίστηκε στο τρίπτυχο Λόγος-Εικόνα-Μουσική προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη συνθήκη, η οποία θα συνέβαλε στην καλύτερη πρόσληψη των νοημάτων.
Η δράση αποτέλεσε μια αφορμή να αναδειχθεί η προσφορά των Τριών Ιεραρχών διαχρονικά και να επικοινωνήσουν οι μαθητές του σχολείου μέσω των έργων τους πραγματοποιώντας την «έξοδο» από την τάξη και την επικοινωνία με όλα τα μέλη της σχολική κοινότητας.

Συγχαίρουμε θερμά τόσο τα παιδιά της Β τάξης που εργάστηκαν με όρεξη και φαντασία όσο και τη θεολόγο του σχολείου μας κυρία Γεωργακοπούλου Κρυσταλία που εμπνεύστηκε και διεξήγαγε το project.

Ακόμα ένα Challenge στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου

Αυτή τη φορά, οι αντίπαλες ομάδες αναμετρήθηκαν σκληρά σε δυο συγκλονιστικούς αγώνες μπάσκετ με νικητές τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα τα σκορ ήταν 4-3 με τα παιδιά του Β2 και 3-1 με τα παιδιά του Γ1.

Συγχαρητήρια σε όλους!

Η σχολική κοινότητα βοηθά τους σεισμόπληκτους

Το σχολείο μας με πρωτοβουλία του Γ2 τμήματος και στα πλαίσια των αρχών της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Ιλίου και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους γείτονές μας.
Επιθυμία όλων των σχολείων να αποτελέσουν με το κοινωνικό τους πρόσωπο ένα φωτεινό φάρο ανθρωπιάς και ελπίδας σε μια πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία που έπληξε τη γειτονική μας Τουρκία και Συρία.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και με το παράδειγμα τους και την καλοσύνη τους , έγινε και το σχολείο μας ένας μικρός κρίκος στην τεράστια αλυσίδα της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Συγχαρητήρια στα παιδιά του τμήματος Γ2 για την κοινωνική τους ευαισθησία και γιατί ήταν οι πρωτεργάτες της δράσης!

Συμμετοχή σε ρητορικούς αγώνες

 Στις 4  Φεβρουαρίου 2023 μαθητές του ρητορικού ομίλου του σχολείου μας, με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ Μαρία Βουρτσιάνη , πήραν μέρος στους Θ΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων και Λυκείων με τα αγωνίσματα των Διττών Λόγων και του Προτρεπτικού Λόγου που διοργανώθηκαν στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου.Οι αγώνες γίνονται με την επιστημονική στήριξη και συνεργασία του ΔΠΜΣ “Ρητορική: Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση”.

Οι μαθητές μας  συμμετείχαν στο αγώνισμα του Προτρεπτικού λόγου, που σκοπό έχει να καλλιεργήσει την επιχειρηματολογία και τη δυνατότητα του μαθητή να πείθει για το θέμα που παρουσιάζει. Η παρουσία των μαθητών μας ήταν εξαιρετική και η εμπειρία που απέκτησαν αναντικατάστατη!

Μπράβο!!!

 Περήφανοι για τα παιδιά μας!!!

Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό κυρία Βουρτσιάνη!

Περιμένουμε τους επόμενους ρητορικούς αγώνες!!!

pro – ΤΥΠΟΣ: Η σχολική μας εφημερίδα – Τώρα και σε έντυπη μορφή!

Ο όμιλος «Σχολική Εφημερίδα» του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου έχει τη χαρά να σας παρουσιάσει τώρα και σε έντυπη μορφή το γ’ τεύχος της, το οποίο είναι ήδη δημοσιευμένο σε ηλεκτρονική μορφή στον σύνδεσμο: https://schoolpress.sch.gr/protypos/archives/series/pro-τυποσ-3ο-τεύχος.
Ο όμιλός μας θα συμμετάσχει σε έκθεση έντυπων σχολικών εφημερίδων. Για τη συμμετοχή μας θα σας ενημερώσουμε σύντομα μέσα από το επόμενο τεύχος μας.
To γ’ τεύχος είναι αφιερωμένο στον επαγγελματικό προσανατολισμό και περιλαμβάνει άρθρα, εκδηλώσεις και συνεντεύξεις. Επαγγελματίες μας παρουσιάζουν τα επαγγέλματά τους, γίνεται αναφορά σε επαγγέλματα του μέλλοντος και παράξενα επαγγέλματα. Επίσης έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε συνεντεύξεις, όπου έχει ενδιαφέρον κανείς να διαβάσει, πώς διάφοροι άνθρωποι διάλεξαν το επάγγελμά τους. Το μήνυμα όλων; Μην σταματάς να ονειρεύεσαι!
Εκτός όμως από αυτά, παρουσιάζονται δράσεις και όμιλοι του σχολείου μας, τεχνολογικά νέα, πολιτιστικά, αθλητικά νέα και η αγαπημένη σας στήλη «Ήξερες ότι…;».
Επίσης προσθέσαμε και τη στήλη μας «Ο λόγος στα παιδιά», όπου μπορείτε και όλοι εσείς να γράψετε τα άρθρα σας, ποιήματα και σύντομα διηγήματα, αλλά και τις κριτικές σας. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας!
Και μην ξεχνάτε: Το δ’ τεύχος είναι ήδη στα σκαριά: https://schoolpress.sch.gr/protypos/archives/series/pro-tyποσ-4ο-τεύχος και εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η συντακτική ομάδα του pro-ΤΥΠΟΣ σας εύχεται καλή ανάγνωση. Όλοι εμείς περιμένουμε με χαρά τις εντυπώσεις σας!!!!!

4ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Η Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Ζενέτο, τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Χαραλαμπόπουλο , τον αντιδήμαρχο Παιδείας και συντονιστή της όλης προσπάθειας κ. Μαρκόπουλο αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι  ήταν παρόντες και  χαιρέτισαν τους καθηγητές , τους μαθητές και τους γονείς  τους.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου Γκόγκα Αντιγόνη και Κουντουράκη Ιωάννα και τις ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη παρουσία τους.

Αντικείμενο της συζήτησης μας  «η βία με τις πολλές της μορφές που εισβάλλει στην καθημερινότητα μας και οι τρόποι με τους οποίους θα καταφέρουμε να την εξορίσουμε».

Φιλοδοξία μας να κινητοποιήσουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες και να αναδείξουμε τη σημασία των σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών. Οι έφηβοι δημοτικοί μας σύμβουλοι με αίσθημα ευθύνης προετοίμασαν, παρουσίασαν και διευκρίνισαν στους συναδέλφους τους τις λεπτομέρειες της θεματικής τους.  Όλοι εμείς φύγαμε αισιόδοξοι για τη νέα γενιά, τις ευαισθησίες τους, τις σκέψεις , τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Στην Κασσάνδρα Ρούσσου, ο Δήμαρχος της πόλης μας και ο αντιδήμαρχος παιδείας , απένειμαν το ιστορικό λεύκωμα και το σήμα της πόλης μας για τη συνεισφορά της στην εδραίωση του θεσμού.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ι.Μ.Ε. και στο Αστεροσκοπείο

Εκδήλωση «Μαθαίνω τα Επαγγέλματα»

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνω τα Επαγγέλματα» στο πλαίσιο του ομίλου «Σχολική Εφημερίδα», με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κυρία Ιωάννα Κασίμη σε συνεργασία με τον όμιλο «Επιχειρώ και Δημιουργώ», με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κυρία Αθηνά Κοκκόρη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι μαθητές και μαθήτριες των ομίλων «Αστρονομίας» και «Μυθολογίας».

Οι γονείς, που μας έκαναν την τιμή να παρουσιάσουν τα επαγγέλματά τους, ήταν ο κύριος Βρυσάς (σχεδιαστής microchips), η κυρία Καβραλογάκη (σύμβουλος ψυχικής υγείας), ο κύριος Κοκκαλιάρης (Υπεύθυνος Δεοντολογίας και Συμμόρφωσης) και η κυρία Αγορέλη (Ιδιοκτήτρια κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών).
Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές και τους έκαναν πολλές ερωτήσεις: γιατί διάλεξαν αυτό το επάγγελμα, εάν αυτό ήταν που ονειρεύονταν να κάνουν στη ζωή τους, εάν το επάγγελμα που εξασκούν έχει σχέση με τις σπουδές τους κλπ.
Δεν είχαμε όμως μόνο την ευκαιρία να μάθουμε για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά κυρίως ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της εποχής που απαιτεί ευελιξία καθώς και εργασιακή κινητικότητα. Τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και ποτέ δεν παύουμε να ψάχνουμε για αυτό που πραγματικά μας ικανοποιεί και μας αρέσει.
Τις συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις θα μπορέσετε σύντομα να τις διαβάσετε στο 3o τεύχος της Σχολικής μας Εφημερίδας «Πρότυπος» στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://schoolpress.sch.gr/protypos/archives/series/pro-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83-3%ce%bf-%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο challenge στο σχολείο!!!

Πολλές φορές η ανάγκη του εκπαιδευτικού να μεταδώσει τη γνώση που θεωρεί ότι πρέπει να μεταφέρει προς τους μαθητές ή που προβλέπεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών τον οδηγεί σε σύγκρουση με την ανάγκη των μαθητών να είναι παιδιά και να λειτουργούν ως παιδιά, δηλαδή να μιλούν, να γελούν, να πειράζουν το ένα το άλλο.

Η προσπάθεια εξεύρεσης μιας ισορροπίας μεταξύ των αναγκών των εμπλεκόμενων μερών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο αυταρχικός ενήλικας που επιβάλλεται στα παιδιά με τη φωνή η την εξουσία που του έχει διαθέσει η Πολιτεία αλλά είναι ο συνοδοιπόρος των παιδιών στο ταξίδι της γνώσης και της εξέλιξης του χαρακτήρα τους.

Η δράση πρόκληση – challenge, έχει ως στόχο να πέσουν τα προσωπεία μαθητή – εκπαιδευτικού και να αναδειχτούν τα προσωπεία του άνθρωπου απέναντι σε άνθρωπο, με σκοπό να περάσουμε κάποιες ευχάριστες στιγμές και να δει ο ένας τον άλλο με διαφορετική οπτική γωνία.

Για το σκοπό αυτό δίνεται η δυνατότητα της πρόκλησης – challenge, όπου μπορεί ένας ή μια ομάδα μαθητών ή εκπαιδευτικών να προκαλέσει ένα ή μια ομάδα εκπαιδευτικών ή μαθητών σε μια σύντομη (μέχρι 10 λεπτά) αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί, εφόσον γίνει αποδεκτή, στο προαύλιο του σχολείου κατά τη διάρκεια ενός δεκάλεπτου διαλείμματος. Για τη προώθηση της δράσης στους μαθητές μας δημιουργήσαμε και το αυτοσαρκαστικό για τους εκπαιδευτικούς βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι δυο πρώτες αναμετρήσεις που αφορούσαν αγώνα σκάκι συνολικής διάρκειας 10 λεπτών, με τη χρήση σκακιστικού ρολογιού (αγώνας blitz). Στην πρώτη αναμέτρηση ο καθηγητής Μανωλάς Ιάκωβος είχε προκαλέσει το μαθητή της Β τάξης  Π.Η. και στη δεύτερη αναμέτρηση ο μαθητής της Β τάξης Ν.Φ. προκάλεσε τον εκπαιδευτικό Μανωλά Ιάκωβο πάλι σε αγώνα blitz.

Τους αγώνες παρακολούθησαν πολλοί μαθητές και όσοι συμμετείχαν, θεατές και μονομάχοι πέρασαν υπέροχα, προωθώντας τον αλληλοσεβασμό και τη διασκέδαση στη ζωή της σχολικής κοινότητας.

Το σχολείο μαζεύει τους καρπούς που παράγει

Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν από τις γεωπόνους της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ιλίου κυρίες  Ράππου Μαριάννα και  Παπαμιχαήλ Άννα για την καλλιέργεια και τα είδη της ελιάς που ευδοκιμεί στη χώρα μας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια τους, ράβδισαν τα ελαιόδεντρα γύρω από το σχολείο, μάζεψαν τις ελιές από τα στρωμένα ελαιόπανα σε λεκάνες, τις έπλυναν και τις τοποθέτησαν σε βάζα. Ακολούθησε γευσιγνωσία σε προϊόντα της ελιάς και οι μαθητές ανέλαβαν την υποχρέωση να φροντίζουν τις ελιές τους μέχρι να γίνουν βρώσιμες.
Στη βιωματική δράση μας τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Περιβαλλοντος κυρία Βομπιράκη Νικολέτα που συμμετείχε σε όλες τις φάσεις του προγράμματος.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιλίου που έδωσε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να ζήσουν μια ξεχωριστή και όμορφη εμπειρία και να μάθουν μέσα από αυτή.

Ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας

Τη Δευτέρα 28-11-2022 ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας είχε τη χαρά να ενημερωθεί από τον εκπαιδευτικό μας κ. Ξένο Μάριο, κλ. ΠΕ86, για τη «Δημιουργία και αξιοποίηση ψηφιακών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική πράξη – CHOICO, οι επιλογές τους και οι επιπτώσεις τους». Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο για τον εμπλουτισμό της διδακτικής πράξης. Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό συνάδελφο για το χρόνο και τις γνώσεις που μας μετέδωσε.

Η πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α επισκέπτεται στο σχολείο μας

Την Τρίτη 6-12-22, στο πλαίσιο του Ομίλου “Δημιουργώ και Επιχειρώ”, επισκέφθηκε το σχολείο μας η πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. και αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε. κυρία Εφραίμογλου η οποία είναι η inspirational mentor μας για το διαγωνισμό εικονικής επιχειρηματικότητας του JAGREECE.

Η πρόεδρος συνομίλησε με τους μαθητές για το τι είναι επιχειρηματικότητα, άκουσε προσεκτικά τις απόψεις τους και τις σκέψεις τους για την επιχείρηση που σκοπεύουν να δημιουργήσουν και τους έδωσε κατευθύνσεις. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και η επαφή με την πρόεδρο ενθάρρυνε, ενθουσίασε και ενέπνευσε τους μαθητές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Εφραίμογλου και το JAGREECE για την εποικοδομητική και χρήσιμη εμπειρία που μας παρείχαν.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Ομίλου Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 ο Όμιλος Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας με υπεύθυνη την κυρία Κουτέλα επισκέφτηκε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και περιηγήθηκε στην μεγάλη θεματική έκθεση «Οι Θεοί του Ολύμπου». Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αρχικά να παρακολουθήσουν βίντεο εικονικής πραγματικότητας που παρουσίαζε σπουδαίους ναούς αφιερωμένους σε αρχαίους Θεούς (όπως τον ναό του Διός στην Ολυμπία, τον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, κλπ.). Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη μεγάλη θεματική έκθεση, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου, τους πρωταγωνιστές των αρχαιοελληνικών μύθων, που επηρέασαν τη ζωή, τη θρησκεία και την κοσμοθεωρία πολλών λαών. Το πρόγραμμα της έκθεσης ήταν πρωτότυπο και διαδραστικό και οι μαθητές το παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Συζήτηση με την υφυπουργό κα Συρεγγέλα για το σεξισμό και την έμφυλη βία

Την Τρίτη το μεσημέρι 29-11-2022, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Ομίλου «Επιχειρώ και Δημιουργώ» και διευθύντρια του σχολείου κα Αθηνάς Κοκκόρη και με τη συμμετοχή των Ομίλων «Δημιουργική Γραφή», «Ρητορική», «Σχολική Εφημερίδα», “Λέσχη Πυθαγορείων” καθώς και του Τμήματος Ενισχυτικής «Χημείας», είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στο σχολείο μας την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Η κυρία Συρεγγέλα μίλησε πολύ σύντομα στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για τον Σεξισμό και την Έμφυλη Βία, αφού πρώτα έδειξε τα τρία σποτ που έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο της, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τα ζητήματα αυτά. Στη συνέχεια έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να της θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν τις απορίες τους.
Η κυρία Συρεγγέλα δεν έκρυψε, ότι και εκείνη έχει αντιμετωπίσει θέματα «σεξισμού» και ότι είναι ένα θέμα που την απασχολεί ιδιαίτερα, αφού πιστεύει ότι ζούμε σε μία μάλλον πατριαρχική κοινωνία. Τόνισε ότι ο σεξισμός απαντάται και προς τα δύο φύλα, αλλά φυσικά εντονότερα είναι τα προβλήματα αυτά προς τις γυναίκες. Εν κατακλείδει πιστεύει, ότι θα πρέπει η κοινωνία καθολικά και σε όλους τους τομείς να αλλάξει νοοτροπία και ότι η ενημέρωση και αφύπνιση καθώς και μέτρα ενάντια σε φαινόμενα διακρίσεων θα βοηθήσουν να προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ευχαριστούμε θερμά, τόσο για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όσο και για την πολύ φιλική στάση της και την ετοιμότητά της, να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών και μαθητριών μας.

3ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2022, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων «Μίκης Θεοδωράκης», με σκοπό να ξεκινήσουμε τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές μας, αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός φορέα της πόλης, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες τους , έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης , ικανής να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών της.
Είτε ως εθελοντές , είτε ως μηχανικοί, είτε ως δημοσιογράφοι, είτε ως ξεναγοί μας ενθουσίασαν με τις φρέσκιες και ουσιαστικές προτάσεις τους και έδωσαν στους εκπροσώπους του δήμου μας, υλικό για σκέψη αλλά και πεδίο δράσης…
Για άλλη μια φορά τα παιδιά μας και τις ανησυχίες τους άκουσαν αλλά και τίμησαν με την παρουσία τους από την πλευρά του Δήμου μας , ο Δήμαρχος της πόλης μας Ν. Ζενέτος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φ. Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Χαραλαμπόπουλος , ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δαλαμάγκας και πλήθος εκπαιδευτικών που συνόδευσαν τους μαθητές μας.
Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου : Ανδριανέσης Μιχάλης και Λέσσης Δημήτρης.
Το θεσμό στηρίζουν από το σχολείο μας, η Διευθύντρια μας κα Αθηνά Κοκκόρη και η εκπαιδευτικός Κασσάνδρα Ρούσσου συμμετέχοντας στη συντονιστική επιτροπή για την υλοποίηση της δράσης αλλά και προετοιμάζοντας τα παιδιά μας.

Μαθαίνω για το επάγγελμα του προπονητή και το μπάσκετ

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων της σχολικής μονάδας και με σκοπό την προαγωγή του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την Πέμπτη 02/12/2022 (5η και 6η ώρα) παρουσία της Γ’ τάξης και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετική με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) και του επαγγέλματος του προπονητή και ακολούθησε βιωματική εμπειρία στην αυλή του σχολείου. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Λιαγκόζης προπονητής καλαθοσφαίρισης, με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ακαδημιών αθλητικών σωματείων της ΕΣΚΑ. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κυρία Καλαντζή Έφη ενώ το έργο του κυρίου Λιαγκόζη συνέδραμε ο γυμναστής του σχολείου μας κύριος Ζαπονίδης.

Ενδοσχολική επιμόρφωση στο πλαίσιο της κινητικότητας Erasmus ΚΑ121

 

Πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στις 7-11 Νοεμβρίου 2022 σε πρόγραμμα Erasmus+ KA121, που αφορά σε κινητικότητα και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παρακολούθησαν πενθήμερο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας. Τα όσα έμαθαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και καλές πρακτικές με συναδέλφους εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στις 17 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα «Ψηφιακά Εργαλεία για μία καινοτόμο τάξη», όπου η κυρία Ιωάννα Κασίμη παρουσίασε σε διάλεξη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου τις νέες αυτές γνώσεις, τα εκπαιδευτικά εργαλεία καθώς και τα αποτελέσματα της δράσης αυτής.
Την παρουσίαση μπορείτε να τη βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:a4577819-ab90-3ebd-b878-5f459384a28d

Εκπαιδευτικές επισκέψεις (21-11-2022)

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Ομίλων GoART & CRYPTOMATH στο Μουσείο Ηρακλειδών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ομίλων GoART και CRYPTOMATH, επισκέφθηκαν από κοινού το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Έντεχνος Σοφία – Βιωματικές Εκπαιδευτικές Περιηγήσεις στην Έκθεση “ΕΥΡΗΚΑ”». Σκοπός της επίσκεψης και της παράλληλης συμμετοχής των μελών των δύο Ομίλων ήταν είναι μέσω της γνώσης που θα αποκτηθεί οι μαθητές/τριες του CRYPTOMATH να συμβάλλουν στη σχεδίαση γρίφων που θα αξιοποιηθούν στο παιχνίδι τέχνης/ τεχνολογίας που θα σχεδιάσει η ομάδα του GoART. Επιπλέον, μεταβαίνοντας σε μια διαδραστική έκθεση θα λάμβαναν το σχετικό ερέθισμα και θα ενεργοποιούσαν τη φαντασία τους ώστε να δημιουργήσουν διαδραστικά μαθησιακά έργα κι οι ίδιοι. Έτσι, τα μέλη των Ομίλων ξεναγήθηκαν στα εκθέματα Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας του Μουσείου, συνομίλησαν με μουσειοπαιδαγωγούς και τον υπεύθυνο της έκθεσης κο Μήτσιου Παντελή και έπαιξαν κουίζ γνώσεων με τη χρήση tablet. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας που σχετίζονταν με την αστρονομία την μέτρηση του χρόνου, τη μηχανική, την οργάνωση πόλεων και την Τέχνη. Γνώρισαν τον τρόπο που λειτουργεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησίβιου, οι αυτόματες Πύλες του Ναού, το ρολόι του Πλάτωνα, η βαδίζουσα Θεραπαινίδα, τον τρόπο που υλοποιήθηκαν σπουδαία κατασκευαστικά έργα όπως το Ευπαλίνειο όρυγμα, το πολεοδομικό σχέδιο του Πειραιά, το εργοτάξιο για την κατασκευή του Παρθενώνα, κ.ά. Ήρθαν σε επαφή με την έννοια ‘μουσείο’, ‘μουσειακό έκθεμα’, σύγχρονος τρόπος απεικόνισης ενός εκθέματος, π.χ. τρισδιάστατης απεικόνισης, περιγραφών μέσω κειμένου και βίντεο, διαδραστικής περιήγησης με τη χρήση φορητών συσκευών, κι έτσι συνειδητοποιήσαν πως η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστά στοιχείο βιωσιμότητας ενός πολιτισμού. Οι μαθητές/τριες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης είχαν ενεργό ρόλο ανακαλύπτοντας σε συνεργασία με τους μουσειοπαιδαγωγούς πληροφορίες και υποβάλλοντας πλήθος ερωτήσεων, ενώ κατά την επιστροφή έκαναν μια σύντομη αποτίμηση αναφορικά με τα θετικά στοιχεία της ξενάγησης και αδυναμίες που εντόπισαν. Παράλληλα συζήτησαν μεταξύ τους και με τους διδάσκοντες για το πως στοιχεία της ξενάγησης σχετίζονται με τη θεματολογία του Ομίλου τους και μπορούν να αξιοποιηθούν.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Ομίλων Ρομποτικής, Επιχειρώ και Δημιουργώ και Σχολικής Εφημερίδας στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ομίλων Ρομποτικής, Επιχειρώ και Δημιουργώ και Σχολικής Εφημερίδας επισκέφθηκαν το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο.

Στο μουσείο οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της τεχνολογίας και πληροφορικής. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος της πληροφορικής και να ανακαλύψουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είδαν την εξέλιξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος αρχικά γέμιζε ένα ολόκληρο δωμάτιο και τώρα πια είναι μικρός και φορητός. Είδαν φορητούς υπολογιστές που περισσότερο με ηλεκτρική σκούπα και βαλίτσες έμοιαζαν, είδαν το πρώτο ξύλινο «ποντίκι», παρακολούθησαν την εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων. Στο τέλος, είχαν την ευκαιρία να «ανοίξουν» και να παίξουν με τους υπολογιστές περασμένων εποχών ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Όλοι φύγαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων και προτείνουμε, όσοι δεν έχουν επισκεφθεί το χώρο να το κάνουν. Αξίζει πραγματικά!

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των ομίλων:  Η Λέσχη των Πυθαγορείων, Ταξίδι στο Σύμπαν καθώς και των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας της χημείας Β΄ και Γ΄ τάξης,  στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου μαθηματικών: Η Λέσχη των Πυθαγορείων, του ομίλου αστρονομίας: Ταξίδι στο Σύμπαν καθώς και των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας της χημείας Β΄ και Γ΄ τάξης, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών. Εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Τεχνητή Νοημοσύνη… για εφήβους”, μία διαδραστική, παιγνιώδη γνωριμία με τις βασικές έννοιες, τις αλήθειες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξοικειώθηκαν με την Τεχνητή Νοημοσύνη, συζήτησαν  για τις ανάγκες που εξυπηρετεί, αλλά και τις προκλήσεις που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα, έμαθαν τι είναι η νοημοσύνη, τι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς την αναγνωρίζουμε. Είδαν με παραδείγματα πώς η τεχνητή νοημοσύνη ήδη ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας, αλλά και τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε στα επόμενα λίγα χρόνια, διαπίστωσαν τη θέση του άνθρωπου πίσω από την εκπαίδευση των νοημόνων συστημάτων και ότι μπορεί να τα επηρεάσει. Έμαθαν, τελικά, πώς να αναπτύξουν αρμονική σχέση με τα σημερινά και επερχόμενα νοήμονα συστήματα. Ήταν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πρόγραμμα με πολλά οφέλη για τα παιδιά, το ενδιαφέρον των οποίων διατηρήθηκε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των ομίλων Δημιουργικής Γραφής, Ρητορικής και  Θεάτρου στον Εθνικό Κήπο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου Δημιουργικής Γραφής,  του ομίλου Ρητορικής και του ομίλου Θεάτρου βρέθηκαν στον ιστορικό τόπο του Εθνικό Κήπου, ο οποίος φιλοξενεί την διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης «Seeing the invisible», προκειμένου να ζήσουν την πρωτόγνωρη και διασκεδαστική εμπειρία μίας έκθεσης επαυξημένης πραγματικότητας μέσω της τεχνολογίας. Όσοι δεν κατόρθωσαν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την απαιτούμενη εφαρμογή, συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με θέμα «Ευρήματα στον χώρο του Εθνικού Κήπου». Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έπρεπε να βρει όσο το δυνατόν πιο πολλά ευρήματα μέσα στον Κήπο όπως είδη φυτών, δένδρων ή ζώων αλλά και διάφορους ήχους. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το παιχνίδι, συμμετείχαν σε αυτό με μεγάλη χαρά και διασκέδασαν πολύ!

Ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση μετείχε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας τη Δευτέρα 14-11-2022. Η κ. Ντίνου Ιωάννα, τ. Υπεύθυνη Υλοποίησης Σχολικών Προγραμμάτων  Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας μας μίλησε για την πολλαπλή νοημοσύνη (Γλωσσική, Λογικο-Μαθηματική, Χωροταξική, Mουσική, Kιναισθητική, Διαπροσωπική, Ενδoπροσωπική, Φυσιοκρατρική) και το ρόλο του σχολείου ως προς την ανάπτυξή της. Αναφέρθηκε επίσης σε νέες μορφές νοημοσύνης, όπως η Ψηφιακή και η Τεχνητή. Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση. 

Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου 2022-23

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

 

ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ

Το Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας επισκέφθηκε το σχολείο μας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με κοινό σύνθημα  «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’όρου ζωής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  πέρασαν μία ημέρα γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, περπάτημα υπό την καθοδήγηση και οργάνωση του γυμναστή του σχολείου μας κ. Ζαπονίδη. Έτσι,  γιορτάσαμε τον αθλητισμό συνδυάζοντας ψυχαγωγία και άσκηση, διασκεδάσαμε, παίξαμε και πάνω από όλα τιμήσαμε την αξία της άθλησης!

Επίσκεψη στο Experience Park

Στο Experience Park βρέθηκε το σχολείο μας σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης. Το Experience Park αποτελεί τμήμα του αειφόρου Πάρκου του Ελληνικού, ενός νέου πρότυπου αρμονικής συνύπαρξης της ανάπτυξης και του υψηλής ποιότητας σχεδιασμού με την αρχιτεκτονική τοπίου, τον αστικό σχεδιασμό και την προστασία της φύσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα σε πλήθος διαφορετικών ειδών δέντρων και φυτών, να παίξουν, να χαλαρώσουν αλλά και να ξεναγηθούν στο Experience Center, τo μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά προηγμένο κέντρο επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Με μία συναρπαστική ξενάγηση, έμαθαν για την πλούσια ιστορία της περιοχής, είδαν την μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν σε διαδραστικές  και εικονικές περιηγήσεις όπως  τη βόλτα με το διαδραστικό ποδήλατο στα μονοπάτια του πάρκου, την εικονική θαλάσσια πλοήγηση με βάρκα στην αναβαθμισμένη ακτογραμμή και τη μαρίνα του The Ellinikon. Ήταν μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Σεμινάριο Πρώτων βοηθειών

Την Παρασκευή 7-10-2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Οι Καθηγητές του σχολείου μας έζησαν μια εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς πληροφορήθηκαν από γιατρό του Γ.Ν. «Ασκληπιείο», Εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών, τον τρόπο παροχής βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά και έμαθαν να κάνουν οι ίδιοι καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μπράβο στα παιδιά μας και στον γυμναστή μας κο Ζαπονίδη που τα προετοίμασε!

Χρόνια πολλά σε όλους!!

Συμμετοχή του σχολείου μας στους μαθηματικούς διαγωνισμούς

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος   11-11-22

Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε πρόγραμμα Erasmus KA121

Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε καινοτόμες και σύγχρονες εκπαιδευτικές και διδακτικές προσεγγίσεις που βρίσκουν εφαρμογή στο ευρωπαϊκό σχολείο του σήμερα. Αντάλλαξαν καλές πρακτικές, απόψεις και ιδέες με καθηγητές και καθηγήτριες από άλλες χώρες, ενώ συζητήθηκε με Ισπανούς συναδέλφους η ιδέα αδελφοποίησης των σχολείων μας. Τέλος μπόρεσαν να εφαρμόσουν πρακτικά τις νέες αυτές γνώσεις και να εργαστούν διαπολιτισμικά σε ομάδες.

Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου καθώς και οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, σε ενδοσχολική επιμόρφωση στο πλαίσιο της διάχυσης καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα του σχολείου μας και τη σχολική μας εφημερίδα.

Το επιστημονικό μας άρθρο μας στο συνέδριο Scientix

Το Σάββατο 24-9-22, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κος Σκαντζός Ηλίας και κα Γουρζή Μαρία και η Διευθύντρια κα Κοκκόρη Αθηνά, συμμετείχαν στο “3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM” με το άρθρο “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υπερθέρμανση του πλανήτη, δύο σενάρια STEM στο πλαίσιο του έργου Connect βασισμένα στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών”.
Μίλησαν για τα πρωτότυπα ανοικτά σενάρια STEM σε αντικείμενα της φυσικής και της χημείας που εφαρμόστηκαν την περσινή σχολική χρονιά καθώς το σχολείο μας, το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου, συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα του HORIZON.
Η εργασία στο συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας ενδιαφέρουσας, εποικοδομητικής και συλλογικής προσπάθειας που είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο στους μαθητές που τα παρακολούθησαν. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με επιστήμονες και πανεπιστημιακούς, συμμετείχαν σε μαθητικό συνέδριο, έμαθαν σε συνεργασία με τους γονείς τους για θέματα των θετικών Επιστημών που αφορούν την καθημερινότητα και πολλά άλλα.
Τα μέλη της εν λόγω ομάδας λοιπόν, όντας χαρούμενοι και ενθαρρυμένοι από τα περσινά αποτελέσματα, συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό να εργάζονται και φέτος πάνω σε νέους τρόπους προσέγγισης της επιστήμης που βοηθούν τους μαθητές να την κατανοήσουν και να την κατακτήσουν!!!

Ετικέτα ποιότητα για εργο E-twinning

Με πολλή χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο σχολείο μας απονεμήθηκε Ετικέτα Ποιότητας για το έργο E-twinning το οποίο οργάνωσε τη σχολική χρονιά 2021-2022 η καθηγήτρια των αγγλικών κα Μπουτζαρέλου με θέμα ” English for everyday purpose”.

Θερμά συγχαρητήρια στη συνάδελφο και στους μαθητές που συμμετείχαν!!!

Συμμετοχή του σχολείου στις διεθνείς εργασίες για το connect.

Την Τρίτη 13-9-22 και την Τετάρτη 14-9-22 το σχολείο μας, με εκπρόσωπο την διευθύντρια κα Αθηνά Κοκκόρη, πήρε μέρος στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon με τίτλο “Connect” στο οποίο συμμετέχουν χώρες όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Βραζιλία κ.α.

Το Connect στοχεύει να κινητοποιήσει τους μαθητές ώστε σε συνεργασία με τους επιστήμονες να λύνουν πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής προάγοντας τα STEAM και το ανοικτό σχολείο. Η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα φάνηκε πως είναι από τις πιο ενεργές και αποτελεσματικές καθώς πλήθος σχολείων πραγματοποιήσαν ποικίλες και πολυάριθμες δράσεις. Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία και με διάκριση είναι και το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου.

Η εμπειρία της διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο των εργασιών του διήμερου ήταν εξαιρετική! Με τους εταίρους έγινε ανταλλαγή απόψεων, εντοπίστηκαν οι αδυναμίες και προτάθηκαν λύσεις. Επίσης η ανθρώπινη επαφή και γνωριμία μεταξύ των εκπαιδευτικών των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ήταν ανεκτίμητη!

Συλλογή mail κηδεμόνων
Στείλτε μας το Email σας για να ενημερώνεστε άμεσα!
Συμπληρώστε την φόρμα
«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει». Πλούταρχος  50-120 μ.Χ.
2018-08-12T15:18:06+03:00
«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει». Πλούταρχος  50-120 μ.Χ.
«Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά ή εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται» Albert Einstein   (1879 - 1955 μ.Χ.)
2018-08-12T15:19:39+03:00
«Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά ή εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται» Albert Einstein   (1879 – 1955 μ.Χ.)
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».  Βίκτωρ Ουγκώ,  Γάλλος συγγραφέας
2018-08-12T15:22:29+03:00
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».  Βίκτωρ Ουγκώ,  Γάλλος συγγραφέας
«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών».  Πυθαγόρας (580 - 496 π.Χ.)
2018-08-12T15:23:07+03:00
«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών».  Πυθαγόρας (580 – 496 π.Χ.)
«Ο σκοπός της παιδείας είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών».   William Ralph Inge, Βρετανός ιερωμένος & ακαδημαϊκός
2018-08-12T15:25:36+03:00
«Ο σκοπός της παιδείας είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών».   William Ralph Inge, Βρετανός ιερωμένος & ακαδημαϊκός
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» Maria Montessori, Ιταλίδα παιδαγωγός
2018-08-12T15:27:20+03:00
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» Maria Montessori, Ιταλίδα παιδαγωγός
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι τα πιο ισχυρά όπλα για να αλλάξουμε τον κόσμο» Νέλσον Μαντέλα, Νόμπελ Ειρήνης 1993
2018-08-05T18:58:40+03:00
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι τα πιο ισχυρά όπλα για να αλλάξουμε τον κόσμο» Νέλσον Μαντέλα, Νόμπελ Ειρήνης 1993
«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.  
2017-03-13T11:54:16+03:00
«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.  
«Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα».  Πυθαγόρας (580 - 496 π.Χ.)
2018-08-12T15:13:39+03:00
«Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα».  Πυθαγόρας (580 – 496 π.Χ.)
1o Γυμνάσιο Ιλίου