Την Τετάρτη 6-4-22 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων του Δήμου Ιλίου, ένας θεσμός που τέθηκε σε επαναλειτουργία μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας. Το θέμα της συζήτησης ήταν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου έτσι όπως δηλώθηκαν στη διακήρυξη του 1948.
Μαθητές από πλήθος σχολείων του Δήμου μας εξέφρασαν τις απόψεις τους εξετάζοντας κατά πόσο ισχύουν και εφαρμόζονται στις μέρες μας ή απειλούνται και συστηματικά παραβιάζονται.
Το σχολείο μας συμμετέχει πολλαπλά στο εγχείρημα καθώς η Διευθύντρια του σχολείου, Αθηνά Κοκκόρη και η εκπαιδευτικός Ρούσσου Κασσάνδρα αποτελούν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του θεσμού ενώ οι μαθητές της Γ τάξης Λάιος και Ζαγγογιάννη εκπροσώπησαν επάξια το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου μιλώντας για το δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία.
Στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ιλίου, κος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Μαρκόπουλος που ήταν εμπνευστής της ιδέας και πολλοί άλλοι αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι.
Το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ήταν μια εμπειρία ζωής για τα παιδιά που συμμετείχαν καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και να αποκτήσουν βήμα για να τοποθετηθούν δημόσια.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στο Δήμο μας για την όμορφη και χρήσιμη εκδήλωση!
Παραθέτουμε το Προοίμιο που περιγράφει την ανάγκη η οποία οδήγησε στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:
‘Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.’







