logo

2021 - 2022

Εκδήλωση Παρουσίασης Ομίλων, Προγραμμάτων και Δράσεων , Αποφοίτησης Γ΄ Γυμνασίου και Λήξης Σχολικού Έτους

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση χαράς και ξεφαντώματος γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 τη λήξη του σχολικού έτους 2021-2022. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση του σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν μαθητές, γονείς και καθηγητές του σχολείου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 6: 30 μ.μ με την παρουσίαση των έργων των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στους Ομίλους, τα Προγράμματα και τις Δράσεις του σχολικού έτους 2021-22. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και περιλάμβανε έκθεση έργων καθώς και σειρά βίντεο των πεπραγμένων.

Ακολούθησε η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών και των μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου και της λήξης του σχολικού έτους. Η Διευθύντρια του Σχολείου κυρία Αθηνά Κοκκόρη απηύθυνε τις ευχές της σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και αποχαιρέτησε τους απόφοιτους με συγκινητικά λόγια για τα γυμνασιακά χρόνια που πέρασαν, με τις δυσκολίες τους, αλλά και τις χαρές τους. Τις ευχές τους και τον χαιρετισμό τους απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κος Κεφαλάς Νίκος καθώς και η πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου των μαθητών του σχολείου Δώρα Κ.

Η γιορτή συνεχίστηκε με μουσική, εδέσματα, πολύ χορό και πολλές εκπλήξεις.

Ευχόμαστε σε όλους ένα καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι!

Ολοκλήρωση του προγράμματος “Ενεργώ ως Πολίτης”

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος “ΕΝΕΡΓΩ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ” και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προβλεπόμενες δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση των μαθητών/τριών ως ενεργών πολιτών και στην εκπαιδευση για τη Δημοκρατία. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, της αναλυτικής τους ικανότητας, των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, της διαπολιτισμικής τους κατανόησης, της ικανότητάς τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, της ευελιξίας και προσαρμοστικότητάς τους, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν τις έννοιες της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Η μάθηση εκκινεί από την εμπειρία των μαθητών/τριών
είτε στο σχολικό, είτε στο οικογενειακό είτε στο κοινωνικό τους περιβάλλον και τροφοδοτείται από δεδομένα που προκύπτουν από αυτό.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που έχουν ταξινομηθεί σε έξι θεματικές ενότητες.
1. Η ταυτότητα
2. Η συνύπαρξη
3. Ενεργός πολίτης, το παιδί πολίτης
4. Κανόνες και δίκαιο
5. Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει;
6. Ας κάνουμε κάτι, τοπικά και παγκόσμια.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις καθηγήτριες και στους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν!
Αθηνά Κοκκόρη
Αναστασία Κονταξή
Ιωάννα Κασίμη
Μαρία Γουρζή
Φωτεινή Μωραίτη
Κασσάνδρα Ρούσσου
Μαρία Βουρτσιάνη
Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα
υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη – Lambrakis Foundation και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation
Active citizens fund Greece SolidarityNow

Το παραμύθι ‘Έρωτας και Ψυχή’ μέσα από τα μάτια των μαθητών του Α2

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται μία πολυδιάστατη προσέγγιση του δημοφιλούς παραμυθιού «Έρωτας και Ψυχή» από το βιβλίο του Απουλήιου Ο Χρυσός Γάιδαρος ή οι Μεταμορφώσεις. Οι μαθητές του Α2 τμήματος του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας αφιέρωσαν -παράλληλα με τις λοιπές υποχρεώσεις που απαιτούσε το μάθημα- το Β΄ Τετράμηνο του σχολικού έτους 2021-2022 εργαζόμενοι σε ομάδες ή ατομικά πάνω σε μία ποικιλία λογοτεχνικών και όχι μόνο θεμάτων, που προσφέρονταν από το ίδιο το παραμύθι.

Εξέτασαν τα μοτίβα του παραμυθιού, τη διακειμενικότητά του, τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ήθος και τα συναισθήματα των κεντρικών ηρώων, την αφηγηματική τεχνική της προοικονομίας, το μοντέλο «Ύβρις-Νέμεσις-Τίσις» που κυριαρχεί στην κοσμοθεωρία του αρχαίου κόσμου. Συνέθεσαν ένα μυθολογικό λεξικό, ώστε ο αναγνώστης του παραμυθιού και της εργασίας τους να νιώσει οικείος με τα μυθολογικά πρόσωπα, που αναφέρονται σε αυτό. Ακόμη, οι μαθητές εκφράστηκαν δημιουργικά συνθέτοντας τα δικά τους έμμετρα και πεζά κείμενα ή δημιουργώντας καλαίσθητες εικόνες, πάντα εμπνεόμενοι από την ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής, η οποία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα δεν έχει πάψει να τροφοδοτεί δημιουργικά τη λογοτεχνία και τις τέχνες εν γένει.

Πιστεύοντας ότι η εργασία αυτή αποτελεί ένα πλούσιο εγχείρημα στην αρχή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μαθητών, ευχόμαστε να

να την απολαύσετε κι εσείς!
 Ο σύνδεσμος της εργασίας: ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ_ΕΡΓΑΣΙΑ Α2
 Η φιλόλογος του τμήματος,
  • Γεωργία Ν. Πιζάνια

Οι θεατρικές παραστάσεις μας!!

Στον κατάμεστο από κόσμο Πολυχώρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ιλίου, την Τετάρτη 25-5-2022 και ώρα 19.00 -21.00, παρουσίασε ο Όμιλος Θεάτρου του σχολείου μας το θεατρικό έργο «Και εγώ είμαι εδώ» και ο Όμιλος Μυθολογίας το έργο «Ο μύθος του Περσέα».
Μαθητές, γονείς και καθηγητές συναντήθηκαν και απόλαυσαν τα παιδιά των Ομίλων που συγκίνησαν , προκάλεσαν το γέλιο και μας παρέσυραν στον μαγικό κόσμο της Τέχνης. Το χειροκρότημα ήταν πολύ και η χαρά μας απέραντη, καθώς μοιραστήκαμε στιγμές που θα θυμόμαστε πάντα.
Στο χώρο παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας κ. Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Ιλίου κ. Μαρκόπουλος,  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, ο διευθυντής του 3ου Πρότυπου Λυκείου Ιλίου κ. Πετρίδης,  η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Πρότυπου Λυκείου Ιλίου κα Τένσοβ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Κολλητήρης, η πρόεδρος του κέντρου πρόληψης Φαέθων κα Γκιόκα-Λιόση Στέλλα, η δημοτική σύμβουλος κα Γκιώνη και ο πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας κ. Ζαφειρακιδης.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, στις εκπαιδευτικούς κ.κ. Χριστίνα Κουτέλα και Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Υπεύθυνες αντίστοιχα των Ομίλων Μυθολογίας και Θεάτρου, στην κ. Νατ. Σφενδυλάκη, Εμψυχώτρια της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για την συνδρομή της, καθώς και στην κ. Φωτεινή Μωραΐτη για τα υπέροχα σκηνικά που ζωγράφισε. Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στο Δήμο Ιλίου για τις όμορφες αφίσες που μας έφτιαξε και την εν γένει στήριξή του.

Συμμετοχή σε εκδήλωση για την ειρήνη

Την Παρασκευή 20 Μαϊου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου , με θέμα «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, “όχι” στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή». Το σχολείο μας συμμετείχε με χαρά στη δράση αυτή. Η “Ειρήνη” έγινε έμπνευση για να γράψουν οι μαθητές μας ποιήματα και για  να  δημιουργήσουν εικαστικά περιστέρια. Ήταν χαρά μας να βοηθήσουμε σε αυτό το τόσο σπουδαίο μήνυμα κατά των πολέμων.
Υπεύθυνες καθηγήτριες
Μωραϊτη Φωτεινή
Καρουνια Εύη

Συμμετοχή στο μαθητικό συνέδριο για το Connect του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το σχολείο μας, με τις δυο ομάδες του, συμμετείχε στο συνέδριο CONNECT 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon.

Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να συμμετάσχουμε στο συνέδριο. Η διοργάνωση ήταν σε υψηλό επίπεδο. Η υποστήριξη και η φιλοξενία δημιούργησαν σε όλους ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις καλύτερες των προσδοκιών μας.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να έχουν αυτή την εμπειρία οι μαθητές μας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ3 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα CONNECT.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο για τους τέσσερις μαθητές που συμμετείχαν στο συνέδριο και παρουσίασαν τις εργασίες των τμημάτων. Η στάση τους τη στιγμή της  κορύφωσης του προγράμματος ήταν τόσο άψογη όσο και συγκινητική.

Ελεάνα,  Ανδρέα,  Γιώργο,  Χρήστο,  θερμά συγχαρητήρια!!!

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος

Μαρία Γουρζή, Ηλίας Σκαντζός, Αθηνά Κοκκόρη

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Πύργο Βασιλίσσης

Την Παρασκευή 20/5 η Β’ τάξη του σχολείου μας, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια κα Α. Κοκκόρη και τους εκπαιδευτικούς Δ. Βιτσαξή, Ι. Κασσίμη, Δ. Παπαδημητρίου,  πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης που βρίσκεται στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Στόχος της βιωματικής αυτής δραστηριότητας ήταν η ενημέρωση των μαθητών μας για την ανεκτίμητη ιστορική αξία και σημασία του χώρου και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΠΕΣ κ. Ι. Παναγιωτόπουλο στη βασιλική έπαυλη και στον περιβάλλοντα χώρο όπου υλοποιήθηκε το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για τη δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής και κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδικότητα του ιστορικού χώρου και του τοπίου και διαπίστωσαν την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξής τους.

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 17-5-2022

Στο σχολείο μας και συγκεκριμένα το τμήμα Α3 πραγματοποίησε το 1ο Συνέδριο Μαθηματικών με θέμα τις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.

Η αφορμή για αυτό το συνέδριο ήταν η παράγραφος “Θέσεις ευθειών στο επίπεδο” του σχολικού βιβλίου, το οποίο έχει εκτενή ιστορική αναφορά σε αυτές.

Τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το Νοέμβριο) ασχολήθηκαν όχι μόνο με τις ιστορικές λεπτομέρειες, όπως βιογραφίες των μαθηματικών επιστημόνων που ασχολήθηκαν με το θέμα, αλλά μελέτησαν ενδελεχώς και τις μαθηματικές έννοιες που θεμελιώνουν τις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.

Έτσι μελετώντας την Υπερβολική και την Ελλειπτική Γεωμετρία  έφτασαν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και σε είδη ζωγραφικής που είναι φανερή η χρήση αυτών των Γεωμετριών. Σίγουρα οι ελλιπείς τους γνώσεις σε βασικές μαθηματικές έννοιες τους δυσκόλεψε αρκετά αλλά με μεράκι και πολύ δουλειά έφτασαν να μας παρουσιάσουν μια αξιόλογη εργασία, με την οποία έδειξαν σε όλους τον τρόπο εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης. Η εργασία αυτή, η οποία συντάχθηκε από τους μικρούς μας μαθητές ανταποκρίθηκε πλήρως στις ικανότητες τους, αφού πρώτα είχαν εμπεδώσει τα Θεωρήματα και τα Πορίσματα των Νέων Γεωμετριών και κατόπιν τα παρουσίασαν και τα εξήγησαν.

Μέσα από την ιστορία των Μαθηματικών, το οποίο είναι ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο σύμφωνα με τις νέες διδακτικές μεθόδους, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τα Μαθηματικά ως ένα συνεχώς εξελισσόμενο προϊόν ανθρώπινης σκέψης. Έτσι ερχόμενοι σε επαφή τους με την ιστορία των Μαθηματικών είδαν τον ανθρώπινο χαρακτήρα των Μαθηματικών και διαπίστωσαν ότι το λάθος δεν είναι κάτι κακό, αλλά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανακάλυψη κάτι νέου.

Τέλος, εργάστηκαν σαν μικροί ερευνητές, που συγκεντρώνουν πληροφορίες, εξερευνούν, ανακαλύπτουν, συνεργάζονται και παρουσιάζουν στην επιστημονική κοινότητα τις ανακαλύψεις τους.

Συγχαρητήρια στην ομάδα του Α3 – Αρετή Σαρτζετάκη, Χριστίνα Πιλάλη, Αναστασία Τζώρτσου, Δήμητρα Πεταλά, Άρτεμις Τσίπη, Ελευθερία Μπόκα και Βασίλη Στέφανο –  που αποτέλεσε τα βασικά μέλη του Συνεδρίου.

Το σχολείο μας, προετοιμάζεται ήδη για το 2ο Συνέδριο που θα διεξαχθεί την επόμενη σχολική χρονιά και αυτή τη φορά αναμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η καθηγήτρια του τμήματος

Φωτίου Χριστίνα, Μαθηματικός  Μsc, MEd

Η Urban Biker App πήρε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό του JAGREECE!!!

Όλοι μαζί ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές σε μια μεγάλη γιορτή για την επιχειρηματικότητα που έλαβε χώρα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παρουσία πλήθος επώνυμων πολιτικών και δημοσιογράφων όπως η κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η κα Γκίκα, ο κος Σκέρτσος, η κα Κοσιώνη, η κα Γκερέκου που ήταν η inspirational mentor για εμάς κ.α.
Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και περηφάνια για τη διάκριση μας σε αυτόν τον σπουδαίο Πανελλαδικό διαγωνισμό η οποία επιστέγασε τον κόπο και το μεράκι μας!!
Θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς!!!
Η υπεύθυνη της δράσης, Αθηνά Κοκκόρη

Επιχείρηση τσάντες!

Στα πλαίσια των  εργαστηρίων δεξιοτήτων και σε συνεργασία με τον όμιλο εικαστικών  οι μαθητές δημιούργησαν μια εικονική επιχείρηση όπου κάποια από τα έσοδα θα πήγαιναν σε φιλοζωική εταιρεία. Η επιχείρηση αυτή εμπορεύεται υφασμάτινες χειροποίητες μοναδικές τσάντες με  θέματα ξεχωριστά εμπνευσμένα από τους μαθητές…
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μωραΐτη Φωτεινή.

2ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Γυμνάσια, Λύκεια , Ειδικά σχολεία και ΕΠΑΛ, ενώ και αυτή τη  φορά,  την συνάντηση μας τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος της πόλης μας κύριος Ν. Ζενέτος , ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές μας αλλά και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Φώτης Μαρκόπουλος στον οποίον άλλωστε και οφείλουμε την αναβίωση του θεσμού.
Αντικείμενο της συζήτησης μας η εκπαίδευση, οι προοπτικές της, οι προκλήσεις της στην ψηφιοποιημένη κοινωνία, οι παθογένειες της , η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το αποτύπωμα της στους μαθητές, ο ρόλος του σύγχρονου δασκάλου αλλά και  προτάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Οι μαθητές για μια ακόμη φορά ενθουσιάστηκαν από τη συμμετοχή τους, μας χαροποίησαν με τις προτάσεις τους και την ιδιαίτερη ματιά και προσέγγιση τους και ανανέωσαν με ενθουσιασμό και ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση μας.
Το σχολείο μας στο 2ο δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων εκπροσώπησαν επάξια οι μαθητές της Γ΄ τάξης  Μπόης Χρήστος και Κουκά Γεωργία και τους ευχόμαστε με τη σειρά μας καλή σταδιοδρομία ως ενεργοί πολίτες και ως ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι δημότες.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Ρούσσου Κασσάνδρα και τη διευθύντρια κα Κοκκόρη Αθηνά που ως μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δήμου για τη συγκεκριμένη δράση αλλά και ως αντιπρόσωποι του σχολείου μας επιμελήθηκαν με επιτυχία το όλο εγχείρημα.

Podcast , Όμιλος ρητορικής , Ιστορική αντιλογία

Ο όμιλος ρητορικής  με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Μαρία Βουρτσιάνη  συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Δράσεις ιστορικής αντιλογίας για την επανάσταση του 1821   του Ιδρύματος Λαμπράκη,  σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και  το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας

εργάστηκε σκληρά και ετοίμασε μια ιστορική αντιλογία με θέμα:

Ο ρόλος των Φιλελλήνων στην επανάσταση  ήταν μόνο θετικός ή μήπως όχι;

 Ακούστε το podcast ή διαβάστε την αντιλογία.

Podcast- Ο ρόλος των φιλελλήνων στην επανάσταση του 1821.

https://soundcloud.com/fjlvil9llsab/istoriki-antilogia-o?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Ιστορική αντιλογία -κείμενο:

https://docs.google.com/document/d/1_2Zsen6savYT7Wh2qKPNAKqjQBRrAhutM_HhZK9ZWPc/edit?usp=sharing

Συμμετέχουν οι μαθήτριες:         Πέννυ Ζ , Δανάη Π.Π  και  Μαριανέλα Σ.

   Η συνήθης αναφορά στα αίτια και τις δράσεις των Φιλελλήνων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είναι μόνο θετική. Υπάρχουν όμως τεκμήρια και προσεγγίσεις οι οποίες αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα καθώς και πτυχές οι οποίες είναι άγνωστες. Η δράση της ιστορικής αντιλογίας θα διερευνήσει τις πτυχές αυτές.

   Σκοπός είναι η καλλιέργεια της ιστορικής – κριτικής σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε οργανωμένες «Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας». Το πρόγραμμα προάγει την ανακαλυπτική μάθηση και την κριτική διερεύνηση διαφορετικών οπτικών ιστορικής αφήγησης. Καλλιεργεί τη συγκρότηση ιστορικού επιχειρήματος και τη διεξαγωγή δημοκρατικού διαλόγου μέσω προσέγγισης ιστορικών κειμένων για την Επανάσταση του 1821, ώστε οι μαθητές να εκφράζουν συγκροτημένο λόγο και να υιοθετούν αξίες Δημοκρατίας και ενεργού Πολιτειότητας

Εικαστική παρέμβαση στους τοίχους του σχολείου μας

Ομιλία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την Παρασκευή 13 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ1 και Γτου καθώς και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία από την κ. Δέσποινα Μπουλογιώργου, επιστημονική συνεργάτη και υποψήφια διδάκτορα στο Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπστημίου Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την  κ. Αθανασία Ανδριανοπούλου.

Η ομιλία, με τίτλο «Η ενέργεια είναι παντού», διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 “CONNECT” (Inclusive Open Schooling and Future Oriented Science). Υπεύθυνοι της εφαρμογής του προγράμματος στο σχολείο μας είναι η διευθύντρια του σχολείου κ. Αθηνά Κοκκόρη, και οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Γουρζή και κ. Ηλίας Σκαντζός.

Η κ. Μπουλογιώργου και η κ. Ανδριανοπούλου μίλησαν μεταξύ άλλων για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας από τη χημική ρύπανση, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν ενεργά, θέτοντας τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Μπουλογιώργου και Ανδριανοπούλου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, καθώς και για τη συνεργασία μας.

 

Ομιλία για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό – Επίσκεψη στο ΕΠΑΛ

Η κ. Μαστοράκη, είναι κοινωνική λειτουργός και διαθέτει βασικές σπουδές στην Κοινωνική Εργασία και την Κοινωνιολογία με παιδαγωγική κατάρτιση/επάρκεια και τομείς πιστοποιημένης εξειδίκευσης στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό- Συμβουλευτική, στην Ειδική Εκπαίδευση, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων. Την ευχαριστούμε θερμά για την ενδελεχή ενημέρωση στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Παράλληλα, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 επισκέφτηκαν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες των επαγγελματικών Λυκείων

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ 1ου ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΛΙΟΥ

Tην ραδιοφωνική εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στο Εuropean School Radio το Σάββατο, στις 21 Μαΐου, στις 5 μμ.

Στην ραδιοφωνική αυτή εκπομπή θα ενημερώσουμε για τις δράσεις του σχολείου μας, τον τρόπο λειτουργίας των ομίλων, τα πολιτιστικά προγράμματα καθώς και τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το ραδιοφωνικό σποτάκι μας, το οποίο είναι το προοίμιο της πρώτης μας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές καθώς και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας!

 

Radio Broadcast

Tο ηλεκτρονικό βιβλίο με τα ποιήματα του διαγωνισμού ποίησης.

Δείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο  με τα ποιήματα του διαγωνισμού ποίησης:

https://read.bookcreator.com/q1w0v4NMDSfY4S6PqTAovkZRWNs1/R7pcFG_-TdauwAlvTcqlDQ

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές που μοιράστηκαν μαζί μας την έμπνευση τους και την κα Καρούνια που επιμελήθηκε τόσο τον διαγωνισμό όσο και το ηλεκτρονικό βιβλίο.

 

 

ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΜΙΑ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ – ΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

Αποφάσισαν λοιπόν να στείλουν τις ευχές τους στη Νοηματική Γλώσσα και σας το παρουσιάζουν στο παρακάτω βίντεο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και θερμές ευχαριστίες στην εκπαιδευτικό τους, κυρία Κασίμη Ιωάννα για την καθοδήγησή τους σε αυτό τους το εγχείρημα.

 

 

Το β’ τεύχος της σχολικής μας εφημερίδας pro-ΤΥΠΟΣ δημοσιεύθηκε!

Φυσικά δεν θα μπορούσαν και να παραλειφθούν οι δράσεις τους σχολείου μας, όπως η δημιουργία εικονικής επιχείρησης, η εκδήλωση “Cryptomath” με προσκεκλημένο τον κύριο Κ. Λιμνιώτη, καθηγητή ΕΚΠΑ, καθώς και ένας διαγωνισμός ποίησης για την ειρήνη από τη φιλόλογο του σχολείου μας κυρία Εύη Καρούνια.

Και τέλος θα βρείτε ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με υπεύθυνους ομίλων, αλλά και με τον καθηγητή κύριο Χάρη Αποστολάτο, καθηγητή αστρονομίας στο ΕΚΠΑ καθώς και με τον καθηγητή κύριο Στράτο Θεοδοσίου, ο οποίος μας μίλησε για την αστρομυθολογία.

Το τεύχος μας μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://schoolpress.sch.gr/protypos/archives/series/pro-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83-2%ce%bf-%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82

Συγχαρητήρια στους συντάκτες της σχολικής μας εφημερίδας, που ασχολήθηκαν με κέφι και επαγγελματισμό καθώς και στην υπεύθυνη καθηγήτρια κυρία Ι. Κασίμη.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Πρότυπου Γυμνάσιου Ιλίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του παλιού εργοστασίου που παρήγαγε φωταέριο για τον φωτισμό της πόλης της Αθήνας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και της Γ΄ τάξης, ξεναγήθηκαν  στους χώρους του, γνώρισαν την ιστορία του, έμαθαν τι είναι το φωταέριο, και ανακάλυψαν τον μοναδικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα, που διατηρείται στο σύνολό του έως και σήμερα.

Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου « Το εργοστάσιο + εμείς», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης έμαθαν πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο, ποιοι εργάζονται σε αυτό και τί είναι η γραμμή παραγωγής, έγιναν για λίγο ιδιοκτήτες εργοστασίων, σχεδίασαν τη δική τους γραμμή παραγωγής και πρότειναν λύσεις σε προβλήματα. Ήταν για όλους μας μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

Ομιλία του αστροφυσικού Δρ Στράτου Θεοδοσίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου

Αντικείμενο της ομιλίας ήταν η «Αστρομυθολογία».  Ο κ. Θεοδοσίου, αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση Μυθολογίας και αστρικών εποχών και μίλησε για την εξελικτική διαμόρφωση της εικόνας και της ονομασίας των αστερισμών, όπως εμφανίζονται στους διάφορους λαούς, καθώς και για μυθολογικές ιστορίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτή.

Μετά το πέρας της ομιλίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Σχολικής Εφημερίδας του σχολείου μας, πήραν συνέντευξη από τον κ. Θεοδοσίου, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας της Ομάδας κ. Ιωάννας Κασίμη.

Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Την Τετάρτη 6-4-22 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων του Δήμου Ιλίου, ένας θεσμός που τέθηκε σε επαναλειτουργία μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας. Το θέμα της συζήτησης ήταν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου έτσι όπως δηλώθηκαν στη διακήρυξη του 1948.
Μαθητές από πλήθος σχολείων του Δήμου μας εξέφρασαν τις απόψεις τους εξετάζοντας κατά πόσο ισχύουν και εφαρμόζονται στις μέρες μας ή απειλούνται και συστηματικά παραβιάζονται.
Το σχολείο μας συμμετέχει πολλαπλά στο εγχείρημα καθώς η Διευθύντρια του σχολείου, Αθηνά Κοκκόρη και η εκπαιδευτικός Ρούσσου Κασσάνδρα αποτελούν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του θεσμού ενώ οι μαθητές της Γ τάξης Λάιος και Ζαγγογιάννη εκπροσώπησαν επάξια το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου μιλώντας για το δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία.
Στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ιλίου, κος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Μαρκόπουλος που ήταν εμπνευστής της ιδέας και πολλοί άλλοι αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι.
Το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ήταν μια εμπειρία ζωής για τα παιδιά που συμμετείχαν καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και να αποκτήσουν βήμα για να τοποθετηθούν δημόσια.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στο Δήμο μας για την όμορφη και χρήσιμη εκδήλωση!

Επίσκεψη της Γ Γυμνασίου στο 3ο Πρότυπο Λύκειο Ιλίου

Η φιλοξενία του Λυκείου ήταν εξαιρετική και οι μαθητές μας έφυγαν με πολύ καλές εντυπώσεις. Η επίσκεψη αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία που βοηθά τα παιδιά να αποφασίσουν ωριμότερα για τη συνέχεια των σπουδών τους και να μεταβούν στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης ομαλότερα και με περισσότερη σιγουριά.

Εκπαιδευτική επίσκεψη

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το σχολείο μας την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Ίδρυμα Ευγενίδου την ψηφιακή παράσταση «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες», να επισκεφτούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος την έκθεση ζωγραφικής «Παναρμόνια» με πίνακες της διακεκριμένης ελληνίδας εικαστικού Σοφίας Καλογεροπούλου, αλλά και να περπατήσουν ξέγνοιαστα στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού. Περάσαμε πολύ όμορφα!

Έπαινος για την συμμετοχή μας στον δημιουργικό  διαγωνισμό του Make a Wish

Το σχολείο μας έλαβε τον έπαινο για την συμμετοχή του στον δημιουργικό  διαγωνισμό του Make a Wish. Οι μαθητές μας με αγάπη και φαντασία δημιούργησαν δύο εικαστικά αστέρια, θέλοντας έτσι να μπούν στην οικογένεια των υποστηρικτών του Make a wish. Το ¨Κάνε μια ευχή¨ έχει την δύναμη να μεταμορφώνει τις ζωές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες και είναι χαρά μας να περνάμε το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη.
Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές μας που με χαρά και ενσυναίσθηση συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις αγάπης.
Υπεύθυνη καθηγήτρια Μωραΐτη Φωτεινή

“Το καράβι του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου” από τον όμιλο ψηφιδωτού

Ο όμιλος «Δημιουργία Ψηφιδωτού» έχει τη χαρά να σας παρουσιάσει το τελικό του έργο: «Το καράβι του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου», πάνω στο οποίο τα παιδιά εργάστηκαν περίπου για έξι μήνες.
Μετά από πολλές σκέψεις, προτάσεις και διορθώσεις για την αρχική σχεδίαση, την εύρεση ψηφίδων στα χρώματα που μας άρεσαν, λεπτομερή δουλειά στην τοποθέτηση των ψηφίδων καθώς και την τελική αφαίρεση του έργου από τη βάση του, το καράβι μας έφτασε στο τέλος του ταξιδιού του.
Το έργο μας όμως μπορεί να τελείωσε πανηγυρικά, αλλά στάθηκε αφορμή για ένα υπέροχο ταξίδι και ευχόμαστε δώσει έμπνευση και στις επόμενες γενιές του σχολείου, στις οποίες θα το αφήσουμε σαν παρακαταθήκη, να ξεκινήσουν τα δικά τους ταξίδια και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα.
Γιάννης Νίνος, υπεύθυνος ομίλου ψηφιδωτού.

ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολυγλωσσίας» αλλά και του εορτασμού του έτους Πολυγλωσσίας από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου οργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Νοηματική Γλώσσα – Μία Διαφορετική Γλώσσα».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Β’ τάξη του Γυμνασίου, ενώ διοργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς των ξένων γλωσσών κυρία Ιωάννα Κασίμη, κυρία Μαρία Μπουτζαρέλου και κυρία Αναστασία Κονταξή.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε η κυρία Βασιλική Ζαρκαδούλα η οποία μας μίλησε τόσο για τη «μορφή» αυτής της γλώσσας, όσο και για στοιχεία ιστορικά και πώς αντιμετωπίζεται στη χώρα μας. Επίσης μας έμαθε και κάποιες βασικές λέξεις, ενώ μάθαμε να «νοηματίζουμε» και μία συγκεκριμένη φράση: «Το 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ».

Αυτή τη φράση θα την «νοηματίσουν» οι μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Πολυγλωσσίας του Σχολείου και θα αποτυπωθεί σε σύντομο βίντεο. Με αυτό το βίντεο το σχολείο μας θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό πολυγλωσσίας που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Τι μπορείς να κάνεις ή να πεις σε μία ξένη γλώσσα;».

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη δράση, μπορείτε να βρείτε στο β’ τεύχος της σχολικής μας εφημερίδας «Προ-ΤΥΠΟΣ» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://schoolpress.sch.gr/protypos/archives/152

Παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Την Παρασκευή 25-3-22, το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση και τίμησε την επέτειο της επανάστασης του 21. Οι μαθητές μας με όρεξη, χάρη και λεβεντιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μας έκαναν για άλλη μια φορά περήφανους!!
Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στον γυμναστή κο Παναγιωτόπουλο.
Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και ειρήνη!

10ου  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2022

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, μαθητές και μαθήτριες  μας από την Α΄ Τάξη συμμετείχαν στην πρώτη φάση του  10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής Γυμνασίου 2022, που  διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.). Οι μαθητές μας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλή βαθμολογία και προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Τους συγχαίρουμε για την προσπάθεια τους και για την επιτυχία τους!

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»2022

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, πολλοί μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και  Β΄ τάξη του σχολείου μας συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης» 2022. Τον Διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση. Εξαιτίας της πανδημίας Covid – 19, την φετινή χρονιά αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός στα σχολεία των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών.  Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε καλά αποτελέσματα!

 

Συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου στο ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ 2022

Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για την μέτρηση της ακτίνας της Γης – 2022», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).  Στην δράση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Ενισχυτικής Μαθηματικών με υπεύθυνη την κ. Φωτίου και του Ομίλου Αστρονομίας με υπεύθυνη την κ. Γουρζή. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν το πείραμα στον προαύλιο χώρο του σχολείου  την Πέμπτη 24 Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά την Εαρινή Ισημερία εξαιτίας ισχυρής νέφωσης. Ωστόσο με τις κατάλληλες διορθώσεις,  κατόρθωσαν να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης με αξιοθαύμαστη ακρίβεια! Τους συγχαίρουμε για τη συμμετοχή τους!

Μουσικό βίντεο για την 25η Μαρτίου

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου συμμετείχε στην επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Ιλίου για την 25η Μαρτίου με μουσική και τραγούδια από τη χορωδία και την ορχήστρα του σχολείου μας με την επιμέλεια της κα Λιάτα.
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το έργο των παιδιών.
Χρόνια πολλά σε όλους και συγχαρητήρια στους μαθητές και την εκπαιδευτικό για το έργο τους!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 21- 3 – 2022

Ο Όμιλος Ανάγνωσης και Δημιουργικής γραφής με την υπεύθυνη καθηγήτρια Καρούνια Εύη προσκαλεί τους μαθητές του σχολείου μας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ποίησης που διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης .
Γράψτε το δικό σας ποίημα σε όποια μορφή επιθυμείτε με θέμα:
«Ειρήνη-Πόλεμος ,οι στίχοι μου ,οι σκέψεις μου» .
Τα ποιήματά σας τα δίνετε στην υπεύθυνη φιλόλογο ,Εύη Καρούνια, ή τα στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: euekarounia@gmail.com μέχρι και την Πέμπτη 31-3-22.
Τα τρία καλύτερα ποιήματα θα βραβευτούν από τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο των εκπαιδευτικών και θα πάρουν τα δωράκια τους.

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του ομίλου Μυθολογίας

Η ομάδα περιηγήθηκε σε αίθουσες με αγάλματα ανθρώπων, ηρώων και θεών και θαύμασε το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ενώ συζήτησε με την εξαίρετη ξεναγό τους, κα Μ. Πασά, τους  μύθους που συνοδεύουν και εξηγούν αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μικρή στάση στον γραφικό κήπο του Μουσείου, που αποτελεί μια όαση πρασίνου και καλαισθησίας μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν εν γένει με τα εκθέματα ενώ η ξεναγός με το ήθος και τις γνώσεις των μαθητών μας!

Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Ομιλία από τον κο Λιμνιώτη για την κρυπτογραφία

✓στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και
✓διδάσκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μάθημα σχετικό με την ασφάλεια δικτύων – κρυπτογραφία, σε φοιτητές ενός διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος.
Ο κος Λιμνιώτης ανέδειξε τη χρησιμότητα της κρυπτογραφίας στις καθημερινές μας δραστηριότητες και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο ενώ άνοιξε ορίζοντες στους μαθητές στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό αφού το αντικείμενο αυτό δίνει πολλές δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κο Λιμνιώτη όσο και τον κο Βιτσαξή, υπεύθυνο του ομίλου crypto-math, για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση!

Ευρωπαϊκά προγράμματα eΤwinning. Δράσεις Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνάσιου Ιλίου συνεχίζουν να δημιουργούν και να καινοτομούν μέσα από τις δράσεις που οργανώνονται στα πλαίσια των τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων eTwinning στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας για το διδακτικό έτος 2021-2022.

Στο πρόγραμμα «Fake news or Hidden truths τα παιδιά συνάντησαν διαδικτυακά εκπρόσωπο δημοσιογράφο του European School radio η οποία τους ενημέρωσε για τη διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των πηγών ενημέρωσης όπως επίσης και για το μυστικό επιτυχίας ενός καλού δημοσιογράφου. Ακόμη, τους παρουσίασε τα στάδια προετοιμασίας και δημοσιοποίησης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής με σκοπό να προετοιμάζουν τη δική τους σχολική ραδιοφωνική εκπομπή η οποία θα εκπέμπεται στο European school Radio από τις αρχές Απριλίου.

 

Στο πρόγραμμα «English for Everyday Purposes» οι μαθητές μας μίλησαν για τα όνειρά τους στους εταίρους μας Ισπανούς και Κροάτες στα αγγλικά και στα ελληνικά δημιουργώντας τη δική τους κινούμενη εικόνα με την ψηφιακή εφαρμογή chatterpix. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών μας.   “My dream”

 

Στο πρόγραμμα «Let’s celebrate the international days» και στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν και συζήτησαν με την εκπαιδευτικό του προγράμματος για τις έμφυλες ανισότητες που υφίστανται και αναπαράγονται στη σύγχρονη κοινωνία. Ακόμη, παρακολούθησαν το βίντεο της διεθνούς εκστρατείας για τα δικαιώματα των γυναικών «Break the Bias» και απάντησαν σε ένα quiz ενημέρωσης για διάσημες γυναίκες που προσέφεραν στην ανθρωπότητα με το έργο τους.

Έπειτα τα έργα τους διαμοιράστηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους μας στο twinspace.

Ακολουθήστε τον  παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τη δράση.

Break the Bias

 

H υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Μπουτζαρέλου Μαρία(ΠΕ06,ΠΕ60)

Τα Μ.Μ.Ε. μιλούν για την εικονική μας επιχείρηση Urban Biker App!!!

Η εικονική μαθητική επιχείρηση του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου αποκτά αναγνωρισιμότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσεις γράφουν για αυτή!!!

Πιο συγκεκριμένα η Διευθύντρια του σχολείου, Αθηνά Κοκκόρη, έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο του   Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κα Γιαννίκη, σχετικά με τη δημιουργία και την πορεία της URBAN BIKER APP. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στα ακόλουθα Μ.Μ.Ε.:

  • Ακόμα ο Αυστριακός Τύπος, Hephaestus Web Media Group, μέσω του κου GEORG GSTREIN, επικοινώνησε μαζί μας και έγραψε για την URBAN BIKER APP:  https://hephaestuswien.com/urban-biker-app-03-22/

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ  ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (6-3-22)

Το σχολείο μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2021-22 ανέλαβε δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού ,που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό η ψυχολόγος του σχολείου μας κα Ελένη Πρωτόπαππα οργάνωσε δίωρη συζήτηση και  δράσεις ξεχωριστά σε καθένα από τα τρία τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου. Αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία και των υπεύθυνων καθηγητριών για τις σχέσεις μεταξύ μαθητών, κας  Κονταξή Αναστασίας, Υποδιευθύντριας του σχολείου, και κας Καρούνια Ευγενίας, φιλολόγου.

Ελπίζουμε ότι βοήθησε σε κάποιο βαθμό να προβληματιστούν οι μαθητές μας γι’ αυτό το σοβαρό θέμα.  Οι δράσεις συνεχίζονται με θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί.

Απόκριες στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου!!!

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου γιόρτασε τις Απόκριες δημιουργώντας και ξεφαντώνοντας!

Αρχικά , οι μικροί μας καλλιτέχνες μπήκαν στο κλίμα των ημερών και δημιούργησαν μάσκες, κατασκεύασαν χαρταετούς, ζωγράφισαν,έκοψαν,κόλλησαν και  πέρασαν θετικά μηνύματα μέσα από τα έργα τους με τη βοήθεια της καθηγήτριας των εικαστικών κα Μωραΐτη!!

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 4-3-22 διοργανώθηκε πάρτυ μασκέ στο σχολείο. Μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν με κέφι και μπρίο!! Λίγο ως πολύ όλοι μασκαρεύτηκαν, γέλασαν, χόρεψαν και πέρασαν υπέροχα!!!

Ευχή μας είναι η ζωή όλων μας να είναι γεμάτη χρώματα και χαρά! Καλές Απόκριες και καλή Καθαρά Δευτέρα!

Η εικονική επιχείρηση του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου

Η URBAN BIKER APP του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου είναι μία καινοτόμα εφαρμογή που προτείνει ασφαλείς, χρήσιμες και τουριστικού ενδιαφέροντος ποδηλατοδιαδρομές. Το app μας αξιοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να εντοπίσει και να ενημερωθεί για χρήσιμες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, καταστήματα και σημεία ενδιαφέροντος εύκολα και διασκεδαστικά!

Το σλόγκαν μας είναι «Κινήσου διασκεδαστικά – Κινήσου Οικολογικά».

Την URBAN BIKER ίδρυσε μία ομάδα μαθητών του Γ2 του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου με υπεύθυνη τη Διευθύντρια Αθηνά Κοκκόρη και με τη συνδρομή εκπαιδευτικών (Νίνος Γιάννης, Κασίμη Ιωάννα, Μωραΐτη Φωτεινή) ενώ inspirational mentor είναι η πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κυρία Γκερέκου.

Έμπνευση για εμάς αποτέλεσαν τα βιώματά μας κατά το lockdown. Παρατηρήσαμε ότι αυτό τον καιρό μειώθηκαν οι ρύποι και η κυκλοφορία. Οι άνθρωποι στράφηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Η ερώτηση λοιπόν που προέκυψε; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Όραμα της επιχείρησής μας είναι να συμβάλλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη, να προτείνουμε μία οικολογική λύση για το κυκλοφοριακό και να προωθήσουμε έναν διασκεδαστικό και ανθρώπινο τρόπο ζωής.

Οι συνεργασίες μας με το Δήμο Ιλίου, με τοπικές εταιρείες ποδηλάτων, με ποδηλατικούς συλλόγους αλλά και με τον εμπορικό Σύλλογο του Δήμου, αποδεικνύουν ότι είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε για τον άψογο σχεδιασμό και την ποιότητα του προϊόντος μας.

Η επιχείρηση μας προσφέρει σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη όπως η προώθηση των εμπορικών επιχειρήσεων που βρίσκονται γύρω από τις ποδηλατοδιαδρομές καθώς και η τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την οικολογική ανάπτυξη.

Πληροφορίες για την εφαρμογή Urban Biker μπορείτε να δείτε στο σύντομο promo video μας στο οποίο έχουμε την χαρά και την τιμή να μιλά για εμάς ο Δήμαρχος του Δήμου Ιλίου κος Ζενέτος και η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κα Γκερέκου.

«Ξεκουφαίνοντας του Επιστήμονες» με τον Θεοχάρη Αποστολάτο!

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022,  ομιλία από τον διακεκριμένο Καθηγητή του ΕΚΠΑ  Θεοχάρη Αποστολάτο,  με θέμα  «Ξεκουφαίνοντας του Επιστήμονες-  Βαρυτικά Κύματα: Ο καινούργιος τρόπος παρατήρησης του Σύμπαντος».

Ο Καθηγητής  Αποστολάτος κατάφερε με πολύ απλό, προσιτό και κατανοητό τρόπο να εξηγήσει στους μαθητές και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα , με ποιον τρόπο κατόρθωσαν οι επιστήμονες να τα «ακούσουν» 100 χρόνια μετά την πρόβλεψη για την ύπαρξή τους από τον A. Einstein στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, γιατί δεν ήταν μέχρι σήμερα εύκολο να «ακουστούν» και πώς η ανίχνευσή τους άνοιξε ένα νέο «παράθυρο» για τη μελέτη του Σύμπαντος.

Οι παραβρισκόμενοι έκαναν πολλές ερωτήσεις στον κύριο Αποστολάτο ο οποίος μάγεψε μικρούς και μεγάλους με τον άμεσο και αφοπλιστικό τρόπο που έδινε τις απαντήσεις του.

Την ομιλία παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ομίλων Αστρονομίας του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου και του 3ου Πρότυπου ΓΕΛ Ιλίου, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Σχολικής Εφημερίδας του σχολείου μας , που κάλυψαν δημοσιογραφικά την εκδήλωση και πήραν συνέντευξη από τον Καθηγητή Αποστολάτο, στο τέλος της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Φυσικός του σχολείου και υπεύθυνη του Ομίλου Αστρονομίας Μαρία Γουρζή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ιλίου κύριος Μαρκόπουλος, o Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών κ.  Κωνσταντίνος Καφετζόπουλος,  ο Διευθυντής του 3ου Πρότυπου ΓΕΛ Ιλίου κ. Σεραφείμ Πετρίδης, οι υπεύθυνες του Ομίλου Αστρονομίας του 3ου Πρότυπου ΓΕΛ Ιλίου  κ. Μαρία Κουκά και κ. Φωτεινή Ζιάννη Κοντονή , καθηγητές του 38ου  ΓΕΛ Αθηνών, του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου και του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου, καθηγητές του σχολείου μας,  καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου.

Ευχαριστούμε πρώτα από όλα τον Καθηγητή Θεοχάρη Αποστολάτο που με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, την κυρία Γουρζή για την πρωτοβουλία της, τη Διευθύντρια του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου κυρία Κοκκόρη για την αμέριστη συμπαράστασή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, την κ. Κασίμη, την κ. Μωραΐτη και τον κ. Ξένο για την πολύτιμη βοήθειά τους,  και φυσικά όλους τους παραβρισκόμενους.

European School Radio

Οι μαθητές του Α1 και του Γ1 του σχολείου που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Fake News or Hidden Truths» καθώς και τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Σχολικής Εφημερίδας «Pro – TΥΠΟΣ» του σχολείου, είχαν σήμερα την ευκαιρία να παραβρεθούν σε τηλεδιάσκεψη με την ραδιοφωνική παραγωγό κυρία Ευαγγελία Αλαμάνου. Την τηλεδιάσκεψη οργάνωσε η εκπαιδευτικός του σχολείου κυρία Μπουτζαρέλου και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της κυρίας Κασίμη.

Η κυρία Αλαμάνου αρχικά παρουσίασε τους σκοπούς και τη δομή του European School Radio, μας εξήγησε, τι σημαίνει να κάνει κανείς μία ραδιοφωνική εκπομπή και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών. Εξήγησε ποιοι εργάζονται σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε για την αξιοπιστία των ρεπορτάζ, αναφέρθηκε σε αξιόπιστες πηγές από τις οποίες ενημερώνονται για τις ειδήσεις οι δημοσιογράφοι, μίλησε για τις διαφορές ενός ρεπορτάζ του ραδιοφώνου και ενός ρεπορτάζ στα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης μετέφερε τις δικές της εμπειρίες και έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά, για να ετοιμάσουν μία δική τους εκπομπή στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό. Εστίασε σε σημαντικές παραμέτρους, όπως το θέμα, τον τρόπο παρουσίασης καθώς στο τι προσόντα και δεξιότητες απαιτούνται από έναν δημοσιογράφο. Εκτός από το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά λόγω της συμμετοχής τους στα προαναφερόμενα προγράμματα, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε για τα παιδιά μία βιωματική προσέγγιση επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ευχαριστούμε θερμά πρώτα από όλα την κυρία Αλαμάνου που μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί, έστω και διαδικτυακά, λόγω της αναγκαιότητας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στη σχολική αυτή δράση, καθώς και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Η 1η συνάντηση με την Inspirational mentor κα Γκερέκου

Το σχολείο μας εργάζεται από καιρό για τη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης με την οποία θα συμμετέχει στο διαγωνισμό JAGREECE. Τη δράση αυτή υλοποιούν οι μαθητές του Γ2 με υπεύθυνη τη διευθύντρια κα Αθηνά Κοκκόρη ενώ συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί κα Ιωάννα Κασίμη, κος Γιάννης Νίνος και κα Φωτεινή Μωραϊτη.
Σήμερα, Παρασκευή 11-2-22, είχαμε τη χαρά να κάνουμε την 1η διαδικτυακή μας συνάντηση με την Inspirational Mentor μας, την κυρία Άντζελα Γκερέκου, την πρόεδρο του ΕΟΤ. Η κυρία  Γκερέκου συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς για την επιχειρηματική ιδέα που αναπτύσσουμε στο σχολείο μας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και τη στήριξη της για το project που υλοποιούμε και δεσμεύτηκε να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας. Τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους και ανέλυσαν το ρόλο τους στην εικονική μας επιχείρηση και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να αιστανθούν και να συμπεριφερθούν ως αληθινοί επιχειρηματίες!
Η πρόεδρος αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας, παιδιά και καθηγητές, και μας μετέδωσε τη θετική της ενέργεια ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Σημαντική είναι και η συμβολή της κα Μαρίας Γιαννέτου που μας ενθαρρύνει και μας συμπαραστέκεται στο εγχείρημά μας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο και στην κα Γιαννέτου!

Όχι στη βία!

Με αφορμή τα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών οι μαθητές του σχολείου μας ευαισθητοποιήθηκαν, συζήτησαν, συναισθάνθηκαν, δημιούργησαν! Είπαν όχι στη Βία! Όχι στον φανατισμό! Ναι στην Ευγενή Άμιλλα!!

Μαθαίνουμε να φροντίζουμε το περιβάλλον μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων!

Αφού ολοκληρώσαμε την θεματική Ευ Ζην -Διατροφή ,στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων , στη συνέχεια μέσα από την θεματική Φροντίζω το Περιβάλλον οι μαθητές μας της Α΄ τάξης ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών. Είδαν την ομορφιά αλλά και την καταστροφή της φύσης. Γνώρισαν την τοπική μας φυσική κληρονομιά και μέσα από βίντεο προβολές, άρθρα, αναζητήσεις στο διαδίκτυο, εργασίες, ερωτηματολόγια, φωτογραφίσεις και εικαστικές κατασκευές , κατανόησαν πόσο σημαντική είναι η προσφορά της φύσης και των δασών στη ζωή μας. Έμαθαν τι είναι πολιτική προστασία και φυσική τοπική κληρονομιά . Εμπλουτίσαμε τις δεξιότητες κοινωνικής  ζωής, διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Αναγνωρίσαμε την σπουδαιότητα του εθελοντισμού. Κατανοήσαμε ότι σπίτι μας είναι τα δάση μας και είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε! Υπεύθυνη καθηγήτρια Μωραϊτη Φωτεινή.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: ενημέρωση μαθητών

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ζωντανά, μέσω τηλεδιάσκεψης με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Cyberbullying, Sexting, Διαδικτυακές απάτες, Εθισμός ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν. Πραγματικές ιστορίες, βιντεάκια προσομοίωσης  και αναπαράστασης προκάλεσαν το ενδιαφέρον και πολλές φορές την έκπληξη των μαθητών/τριων μας. Ειδικοί Επιστήμονες της Αστυνομίας έδωσαν οδηγίες και συμβουλές για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων κατά τη χρήση του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ενημέρωση έκλεισε με ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, αυτό των ερωτήσεων των μαθητών/τριων. Οι ερωτήσεις μάλιστα ήταν τόσες πολλές που οι διοργανωτές υποσχέθηκαν να απαντήσουν σε όσες δεν πρόλαβαν, μετά την ενημέρωση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ενημέρωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του σχολείου μας και για την ιδιαίτερα κατατοπιστική και έγκυρη ενημέρωση  καθώς και  τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία τους.

Η μαθητική μας επιχείρηση συμμετέχει στο διαγωνισμό JAGreece

Το σχολείο μας δημιουργεί τη δική του εικονική επιχείρηση και συμμετέχει στο διαγωνισμό του JAGreece!
Μαθητές του Γ2 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη διευθύντρια κα Αθηνά Κοκκόρη και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών: κ. Γιάννη Νίνο, κα Ιωάννα Κασίμη και κα Φωτεινή Μωραΐτη εργάζονται συστηματικά στο σχεδιασμό της μαθητικής επιχείρησης που βασίζεται σε ιδέα που εμπνεύστηκαν τα παιδιά.
Φέτος, για το σχολείο μας, inspirational mentor είναι η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Γκερέκου Άντζελα την οποία ευχαριστούμε πολύ!

Το μήνυμα του JAGreece:

Νιώθουμε μεγάλη χαρά και τιμή που η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου/Angela Gerekou είναι Inspirational Mentor στη μαθητική «start up» που δημιουργείται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου!

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου!

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, τελεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Καλή επιτυχία σε όλους!

#InspirationalMentors #jagreece #eikonikiepixeirisi2022 #jaeurope #jaworldwide

Οι μαθητές μας ως ανερχόμενοι καλλιτέχνες

Η προσφορά μας στο “Χαμόγελο του Παιδιού”

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας.Όλους αυτούς που με ενσυναίσθηση πρόσφεραν για αυτό το σπουδαίο σκοπό. Τη διεύθυνση του σχολείου, τους καθηγητές, τον σύλλογο γονέων, όλους τους μαθητές μας και όλους όσους αγόρασαν τις χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών, που με ενθουσιασμό κατασκεύασαν στο Εικαστικό Εργαστήριο του Ομίλου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Μωραϊτη Φωτεινή.
Σήμερα τα  Χαμόγελο του Παιδιού έστειλε στο σχολείο μας ευχαριστήρια επιστολή και νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθειά τους! Ευχόμαστε όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι ευτυχισμένα!

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο σχολείο μας!

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή χαράς, αγάπης και προσφοράς!

Στο πλαίσιο αυτό, στο σχολείο μας διοργανώσαμε παζάρι με κατασκευές που δημιούργησαν οι μαθητές του Ομίλου “Εικαστικό Εργαστήριο” με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των εικαστικών κα Μωραΐτη και τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Διδασκόντων. Το παζάρι μας είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και τα χριστουγεννιάτικα καλούδια έγιναν ανάρπαστα! Τα έσοδα θα διατεθούν στον οργανισμό: “Το χαμόγελο του παιδιού”.

Στο ίδιο πνεύμα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αγοράσαμε αστέρια από τον οργανισμό “Make a wish” και με αυτά στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην είσοδο του σχολείου μας με πρωτοβουλία της φιλολόγου μας κα Κουτέλα.

Ευχαριστούμε θερμά όλη τη σχολική κοινότητα για τη βοήθεια και τη συμμετοχή στην προσπάθεια μας! Και του χρόνου με υγεία!

Πρόγραμμα Πολυγλωσσίας!

To πάντοτε επίκαιρο ερώτημα, πώς λέγεται το “Γεια!” σε άλλες γλώσσες;

Σε αυτό προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο εργαστήρι μας αυτή την Παρασκευή 17.12.2021 και διακοσμήσαμε με λέξεις, τι άλλο… τα μανταλάκια μας; Αλλά όχι οποιαδήποτε μανταλάκια… ξύλινα μανταλάκια, με τα οποία θα κρεμάσουμε τις εργασίες του προγράμματος πολυγλωσσίας. Γιατί στο εργαστήριό μας, τίποτε δεν είναι τυχαίο!

Ψάξαμε λοιπόν, πώς οι άνθρωποι χαιρετούν σε γλώσσες, όπως τα Ισπανικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρώσικα, Κυργιζικά, Εβραϊκά, Σουαχίλι, Τσέχικα, Λαοτινά, Ιταλικά και Αγγλικά και ιδού το αποτέλεσμα!

Η σχολική μας εφημερίδα είναι εδώ!!!

Οι συντάκτες της σχολικής εφημερίδας του πρώτου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου έχουν τη χαρά να σας παρουσιάσουν το πρώτο τεύχος της ηλεκτρονικής σχολικής τους εφημερίδας. Το όνομα αυτής «Πρό-ΤΥΠΟΣ»!

Αφού μάθαμε κάποιες βασικές αρχές αρθρογραφίας, η δημοσιογραφική μας ομάδα μέσα από τις στήλες της, αποσκοπεί στο να διαδώσει νέα, τόσο στους υπόλοιπους συμμαθητές της, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός μας είναι να βιώσουμε τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας, αλλά και να δώσουμε ερεθίσματα για νέα γνώση στους αναγνώστες μας.

Οι στήλες που περιλαμβάνονται είναι τα αθλητικά, το περιβάλλον, οι δράσεις τους σχολείου αλλά και φυσικά οι συνεντεύξεις! Και μια που τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών δεν μπορούσε να λείψει και ένα αφιέρωμα με προτάσεις για μουσική, ήθη και έθιμα, προτάσεις για ταινίες και διασκέδαση κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ευχόμαστε να βρείτε ενδιαφέρουσα την προσπάθειά μας και σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλές Γιορτές με υγεία και αγάπη!

Τη σχολική μας εφημερίδα μπορείτε να την βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://schoolpress.sch.gr/protypos/

Στολίζουμε το δέντρο μας με τα αστέρια του Make a wish

Για άλλη μια χρονιά το σχολείο μας βοηθάει το Make a Wish να πραγματοποιήσει τις ευχές μικρών παιδιών!

Τα αστέρια θα πωλούνται στο σχολείο μας καθημερινά μέχρι 23 Δεκεμβρίου 2021.

Θα χαρούμε να στολίσουμε το δέντρο μας με αστέρια γεμάτα ευχές!!

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!

Γράψε ένα μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού!!

Το 1ο Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου δραστηριοποιείται κατά του Bullying!

Λέω “ΟΧΙ” στον σχολικό εκφοβισμό!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ!

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί γράφω:  ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ , ΑΝΕΒΑΖΩ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ,ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ,ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ Η Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΩ..

ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Υπεύθυνες καθηγήτριες:Κονταξή Αναστασία, Καρούνια Ευγενία, Λιάτα Αικατερίνη (padlet.com)

Συμμετοχή στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Μαθητές του Ομίλου Ανάγνωσης και Δημιουργικής γραφής υπό  την εποπτεία της καθηγήτριάς τους Καρούνια Ευγενίας θα πάρουν μέρος στον 10ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος που διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στον διαγωνισμό μπορεί να πάρει μέρος και όποιος μαθητής του σχολείου μας το επιθυμεί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΣΕΠ

ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟ:

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αφετηρία το ενδιαφέρον για την καθοδήγηση των μαθητών/-τριών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη διερεύνηση της σταδιοδρομίας τους και με πυξίδα τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των εφήβων, διοργανώνει «Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Επιθυμία του ΕΚΠΑ είναι να βοηθήσει τους μαθητές στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας τους, στη λήψη επαγγελματικής πληροφόρησης και, στην ενεργό εμπλοκή τους στη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής απόφασης.

Λεπτομέρειες υλοποίησης Προγράμματος:

Ποιος υλοποιεί το Πρόγραμμα:

Το Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υλοποιείται από απόσταση σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Εργαστηρίου μας, οι οποίοι διαθέτουν:

  • Πιστοποιημένες Ικανότητες (κάτοχοι Μεταπτυχιακού/Διδακτορικού Τίτλου στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό)
  • Πολυετή Επαγγελματική εμπειρία στη Συμβουλευτική Εφήβων
  • Επαγγελματισμό και Άρτια Επιστημονική Κατάρτιση

Πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από απόσταση με χρήση ειδικής πλατφόρμας.

Στο πλαίσιο του Ατομικού Προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιούνται τέσσερις συναντήσεις (διάρκειας 45’) που περιλαμβάνουν:

  1. Συνέντευξη, διερεύνηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων και εργασιακών αξιών
  2. Πληροφόρηση για τα επιστημονικά πεδία και τις σχολές
  3. Αξιολόγηση της λήψης επαγγελματικών αποφάσεων
  4. Τελική Ιεράρχηση επιλογών – Καθορισμός στόχων
  5. Παρουσίαση και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της διαδικασίας με τον μαθητή και τον γονέα του. Επίδοση γραπτής έκθεσης αναφοράς.

 

Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να συμπληρώνουν την κάτωθι φόρμα συμμετοχής:

https://forms.gle/vS1PUAJPhrm7V6wT8

Για οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε με:

  • την Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου e-mail: kargirop@eds.uoa.gr ή
  • τον διαχειριστή του προγράμματος στα στοιχεία επικοινωνίας που ακολουθούν :

Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διαχείριση & Υποστήριξη Προγραμμάτων Τηλεκπαίδευσης (e-Learning)

Τηλ.: 6977570195, 210 9328 523

e-mail: simvouleftiki@ppp.uoa.gr

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία  στις 3 Δεκεμβρίου,

οι μαθητές της  Α’ τάξης δημιούργησαν σκίτσα και παρουσιάσεις τα οποία παρουσίασαν στις τάξεις τους. Στα σκίτσα τους οι μαθητές  μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες και στις παρουσιάσεις που σχεδίασαν  πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από μη ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας.

Οι μαθητές μας δέχτηκαν συγχαρητήρια από τους εταίρους μας στο πρόγραμμα eTwinning ‘Let’s celebrate the international days’ για την πρωτοβουλία τους.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί θα δείτε τα έργα των παιδιών:

INTERNATIONAL DAY OF PEOPLE WITH DISABILITIES a

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Μπουτζαρέλου Μαρία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ενημέρωση γονέων, κηδεμόνων και μαθητών του 1ου Πρότυπου γυμνασίου Ιλίου για το σχέδιο δράσης «Η Εκπαιδευτική προσέγγιση της ανεστραμμένης τάξης-Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών»

 

Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και μαθητές,

κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2021-2022 εφαρμόζεται στο σχολείο μας η εκπαιδευτική προσέγγιση της ανεστραμμένης τάξης (flipped classroom).

Στην ουσία πρόκειται για ένα διδακτικό μοντέλο το οποίο μεταφέρει την παράδοση/μονόλογο του καθηγητή εκτός τάξης. Οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο και παρουσιάσεις, εκτελούν διαδραστικές ασκήσεις ή ψάχνουν πληροφορίες για μία νέα θεματική ενότητα πριν μπουν στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι αποκτούν ενεργό ρόλο στη μάθηση, χτίζουν την καινούργια γνώση με τον δικό τους ρυθμό και προετοιμάζονται για τη συλλογική εργασία που θα ακολουθήσει μέσα στην τάξη.

Εξοικονομείται έτσι πολύτιμος διδακτικός χρόνος ο οποίος αφιερώνεται σε ομαδικές εργασίες που διεξάγονται από τους μαθητές μέσα στην τάξη με την υποστήριξη του/της εκπαιδευτικού. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της συνεργατικής εργασίας τους στην τάξη ή να εντοπίσουν αδυναμίες στο προϊόν που έχουν δημιουργήσει και να προβούν σε βελτιώσεις ανατρέχοντας πάλι στο υλικό που μελέτησαν στο σπίτι.

Εν συντομία, σκοπός της εφαρμογής της εκπαιδευτικής προσέγγισης της ανεστραμμένης τάξης είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην μαθησιακή διαδικασία, η βελτίωση της συνεργασίας τους με τον/την εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές τους και η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και κριτικής τους σκέψης.

Επιπλέον υλικό για περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

https://wakelet.com/wake/qR036kGECER8P4fXD1jmW

Πρόκειται για λεπτομερές ενημερωτικό υλικό που σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Βουρτσιάνη και Φωτεινή Μωραΐτη.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας για τη δική σας συναίνεση και συνεργασία στο έργο μας το οποίο πάνω από όλα στοχεύει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών οι οποίες θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση αυτόνομων, δημιουργικών και κριτικά σκεπτόμενων προσωπικοτήτων στο χώρο του σχολείου.

Η συντονίστρια του εν λόγω σχεδίου δράσης,

Μπουτζαρέλου Μαρία (ΠΕ06,ΠΕ60).

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Πληροφορικής

Μαζί με τους μαθητές της Α’ Τάξης ταξιδέψαμε στο…χρόνο!
είδαμε το πρώτο ποντίκι που δεν ήταν και τόσο…ποντίκι..
καθίσαμε στο σαλονάκι της γιαγιάς και συνδεθήκαμε με την ξύλινη τηλεόραση..
ακούσαμε ήχους από πραγματικό μόντεμ
ανοίξαμε μια….νταλίκα….υπολογιστή και είδαμε μέσα….
Σηκώσαμε – προσπαθήσαμε τουλάχιστον- τον πρώτο σούπερ φορητό Η/Υ
αναγνωρίσαμε συσκευές από παλιές ταινίες…
αγγίξαμε συσκευές και πλήκτρα…
διαπιστώσαμε τους κύκλους της εξέλιξης της τεχνολογίας…
αλλά κυρίως παίξαμε! Παίξαμε παιχνίδια μιας άλλης εποχής…
όλα αυτά στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής!

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΟΑΚΑ

Η Γ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών “Σπύρος Λούης” στις 24-11-2021. Εκεί ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος μας μίλησε για την ιστορία του αθλητικού κέντρου και γενικά για την αξία του αθλητισμού. Στην συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και όχι μόνο,που διαδραματίστηκαν στους χώρους του ΟΑΚΑ μέχρι σήμερα. Τέλος περιηγηθήκαμε στους χώρους του αθλητικού κέντρου. Ο αθλητισμός μας γεμίζει συγκινήσεις και δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας!

Διαθεματική προσέγγιση «Φιλοσοφία – Μαθηματικά – Μουσική»

Δύο διαφορετικές ειδικότητες καθηγητριών συνέπραξαν την Παρασκευή 26/11/21 στο σχολείο μας για την δημιουργία μιας διαθεματικής παρουσίασης. Συγκεκριμένα η μαθηματικός κ. Χρ. Φωτίου και η φιλόλογος κ. Χρ. Κουτέλα συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν στο Α3 ένα διαθεματικό μάθημα με θέμα «Φιλοσοφία – Μαθηματικά – Μουσική».
Μέσα από την πρωτότυπη αυτή προσπάθεια, έγινε αντιληπτό ότι επιστημονικά πεδία – που θεωρητικά είναι άσχετα μεταξύ τους – φαίνεται ότι έχουν όχι μόνο κοινά στοιχεία, αλλά και κοινές απαρχές και μας οδηγούν σε μία «καθολική» άποψη για τη γνώση. Μπράβο για την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που ανοίγει νέους γνωστικούς ορίζοντες στους μαθητές μας!

Εργαστήρια δεξιοτήτων σε δράση!

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα Ευ Ζην ασχοληθήκαμε με την Διατροφή. Οι μαθητές κατανόησαν πόσο σημαντική είναι για την ζωή μας η σωστή διατροφή. Γνώρισαν ποιες είναι σούπερ τροφές και τι πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο και θρεπτικό μενού. Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε. Πόσο επηρεάζει το σώμα μας αλλά και την ψυχική μας υγεία η διατροφή μας. Έμαθαν πόσο σημαντική είναι η τροφή για τον άνθρωπο ταξιδεύοντας μέσα στην τέχνη, αναλύοντας έργα τέχνης από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Είδαμε, ακούσαμε, συζητήσαμε, συναισθανθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δημιουργήσαμε, μάθαμε!
Η Διατροφή επηρεάζει το Σώμα μας και την Ψυχολογία μας. Προσέχουμε την διατροφή μας ,αγαπάμε τον εαυτό μας!
                                                                   Υπεύθυνη καθηγήτρια
                                                                       Μωραΐτη Φωτεινή

Όμιλος Εικαστικό Εργαστήριο

Οι μαθητές του ομίλου μας δημιούργησαν τα πρώτα έργα τους! Παρέα με τα χρώματα, με πολλά ωραία συναισθήματα ,με φαντασία και αγάπη ολοκλήρωσαν την ακουαρέλα τους. Ίδιο θέμα όμως τόσο διαφορετικό το αποτέλεσμα! Άλλοι με σιγουριά,άλλοι με ανασφάλεια, άλλοι με ηρεμία και τάξη,άλλοι με ένταση και άλλοι σιωπηλοί..Τα συναισθήματα πολλά..και παρέα με ωραίες μελωδίες το αποτέλεσμα μας έκανε όλους χαρούμενους!! Η τέχνη σίγουρα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!
  Υπεύθυνη καθηγήτρια
  Μωραϊτη Φωτεινή

Το ηλιακό μας σύστημα στο προαύλιο του σχολείου!

Το δικό τους μοντέλο για τις σχετικές αποστάσεις Ήλιου – Πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, κατασκεύασαν στο προαύλιο του σχολείου μας οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου « Ταξίδι στο Σύμπαν», με βάση τις πραγματικές αποστάσεις και διαλέγοντας την κατάλληλη κλίμακα με τη βοήθεια της φυσικού κα Γουρζή. Ήταν μία βιωματική δράση στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ευρηματικότητα και  δημιουργική διάθεση.

Επίσκεψη μαθητών στο Ίδρυμα Λεντάκη

Μια σπουδαία εμπειρία αποκόμισαν την Τρίτη 16/11/21 οι μαθητές του ομίλου της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας με υπεύθυνη την κα Κουτέλα, που επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Ανδρέα Λεντάκη στο Θησείο.

Αρχικά παρακολούθησαν μία παρουσίαση έργων τέχνης με θέμα μυθολογικό και κλήθηκαν να σχολιάσουν τις ιστορίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες. Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης τα παιδιά έπαιξαν αρχικά παιχνίδια μυθολογικών γνώσεων χωρισμένα σε 2 ομάδες. Κατόπιν τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ανά ομάδα ένα μυθολογικό τέρας της φαντασίας τους χρησιμοποιώντας τα σώματά τους, τα άκρα τους, τις φωνές τους, την κίνησή τους.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με το τελευταίο παιχνίδι: εδώ κάθε ομάδα έπρεπε να αναπαραστήσει με παντομίμα μια μυθολογική ιστορία, την οποία η άλλη ομάδα προσπαθούσε να βρει. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα αυτό παρατήρησαν, μίλησαν, αφηγήθηκαν, έπαιξαν, εντάχθηκαν σε ομάδες, γέλασαν, έμαθαν.

Στο τέλος δεχτήκαμε συγχαρητήρια για το ήθος και τις γνώσεις των μαθητών μας. Η εκπ. μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περίπατο στον πεζόδρομο του Θησείου, από την Αγίων Ασωμάτων έως την πλατεία Μοναστηρακίου.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την επίσκεψη: Ίδρυμα Λεντάκη.Τα παιδιά δημιουργούν το μυθικό τέρας “Μπαμπόκαιρος”! – YouTube

Επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 τα παιδιά του Α1 και του Γ1 που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Fake News Hidden Truths”, επισκέφθηκαν μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, την κυρία Μπουτζαρέλου και την κυρία Κασίμη, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, προκειμένου να μάθουν, με ποιον τρόπο διασταυρώνουμε και βρίσκουμε ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες και με ποιον τρόπο μπορούμε να εμπλουτίσουμε ευχάριστα τις γνώσεις μας και να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Πληροφορήθηκαν για την ιστορία της βιβλιοθήκης, τη λειτουργία της καθώς και το ρόλο της ως θεματοφύλακας της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ακολούθησε ξενάγηση των παιδιών και των συνοδών τους από έμπειρους και άξιους ξεναγούς στη βιβλιοθήκη, η οποία πλέον στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Στα παιδιά λύθηκαν πολλές απορίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του αρχείου της βιβλιοθήκης, μπόρεσαν να θαυμάσουν την μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου και να τους δημιουργηθεί ενθουσιασμός και χαρά για τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος αυτός.

Γιορτάζοντας την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η γιορτή του Πολυτεχνείου του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/11/2021, στις τάξεις των παιδιών, τηρώντας έτσι τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς της νόσου Covid-19.

Αρχικά αναγνώστηκε το μήνυμα της υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως. Στη συνέχεια, διαβάστηκε το χρονικό της επετείου, ακούστηκαν μαρτυρίες, απαγγέλθηκαν ποιήματα, ενώ η χορωδία και η σχολική μουσική μας μπάντα έντυσαν μελωδικά τη γιορτή. Αποδόθηκε φόρος τιμής στους αγωνιστές της εποχής καθώς και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Τη γιορτή μας επιμελήθηκε η κ. Μπουτζαρέλου και η κ. Κασίμη, τη μουσική επιμέλεια είχε η μουσικός του γυμνασίου μας κ. Κατερίνα Λιάτα, οι μαθητές μας έδειξαν το ταλέντο τους στη ζωγραφική παρουσιάζοντας τα έργα τους με θέμα το Πολυτεχνείο με τη βοήθεια της εικαστικού κα Μωραΐτη ενώ ο πληροφορικός μας κος Ξένος ανέλαβε την τεχνική επιμέλεια της γιορτής.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!

Επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας

Το σχολείο μας έχει ως προτεραιότητα την την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ώστε το μάθημα στην τάξη να γίνεται ενδιαφέρον και αποδοτικό. Στο πλαίσιο αυτό, τη  Δευτέρα 15-11-2021, πραγματοποιήσαμε τρίωρη επιμορφωτική συνάντηση σε ώρες εκτός του ωρολογίου προγράμματος με ομιλήτρια την κ. Ματζαρίδου Αρχοντία, Σ.Ε.Ε. ΠΕ70 του 6ου ΠΕ.ΚΕ.Σ. Αττικής και θέμα «Υλοποίηση νέων διδακτικών μεθόδων («ανεστραμμένη τάξη») και χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη» την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι πλειοψηφία των διδασκόντων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Μαντζαρίδου για την εξαιρετική παρουσίασή της καθώς και τη φιλόλογο μας κα Σωτηροπούλου για τη διοργάνωση της επιμόρφωσης.

Τα podcasts του ομίλου ρητορικής!!!

Ο όμιλος ρητορικής με διοργανώτρια την φιλόλογο κα Βουρτσιάνη, έχει ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό!

Πριν μάθουμε να δημιουργούμε επιχειρήματα και να τα παρουσιάζουμε στην ομάδα, έπρεπε να γνωριστούμε και να αποκτήσουμε την ικανότητα να μιλάμε στο ακροατήριο!

Για κάποιον που μιλάει στο κοινό απαραίτητα στοιχεία είναι:

-Η υπόκριση: η φωνή (τόνος ,ένταση, ρυθμός), η στάση /κίνηση του σώματος, οι χειρονομίες και το βλέμμα   αλλά και

-Η λέξη: η άρθρωση, η σύνθεση λέξεων/προτάσεων και το ύφος ,

 Έτσι δουλέψαμε την εκφραστική ανάγνωση!!!   Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα δούλεψε ένα κείμενο από την λογοτεχνία του Γυμνασίου! Για να γίνει  η προσπάθεια περισσότερο ενδιαφέρουσα κάθε ομάδα ετοίμασε  ένα podcast!!!

Ελπίζουμε να σας αρέσουν!!!

Ακούστε τα!!

Οι πρώτες ενθυμήσεις, Πηνελόπη Δέλτα:

https://soundcloud.com/fjlvil9llsab/protes-enthymiseis-pinelopi?si=a6ce9aab29314795a3347fc9717f78df

Το μαύρο κύμα Λουίς Σεπούλβεδα

https://soundcloud.com/fjlvil9llsab/to-mayro-kyma-loyis-sepoylveda?si=3a0f08b5dab74c27ae8c09f49b77e4e3   

Ο Βάνκας , Άντον Τσέχωφ:

https://soundcloud.com/fjlvil9llsab/o-vankas-anton-tsechof?si=3c22ca7cdec044c19d0f15931d4b9e46

Τα κόκκινα λουστρίνια:

https://soundcloud.com/fjlvil9llsab/ta-kokkina-loystrinia-eirini?si=4bfc4064c1bd469bb31ca5ac596de655

Συμμετοχή του σχολείου στο μαθηματικό διαγωνισμό Η Υπατία

Το σχολείο μας συμμετείχε την Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2021 στον Ημαθιώτικο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Η ΥΠΑΤΙΑ”.

Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από το 2008 και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Α Γυμνασίου. Η ενέργεια της διοργάνωσης γεννήθηκε από την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στον υπέροχο αγώνα πνεύματος και μαθηματικής δημιουργίας που προωθούν οι
διαγωνισμοί της Ε.Μ.Ε. « ΘΑΛΗΣ», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» κλπ.
Οι μαθηματικοί του σχολείου μας, αφού παρέδωσαν μαθήματα προετοιμασίας στους 41 μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, κατόπιν θα βαθμολογήσουν τα γραπτά των μαθητών και θα αποστείλουν τις βαθμολογίες τους στο παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία θα ανακοινώσει τους επιτυχόντες.
Οι επιτυχόντες μαθητές του διαγωνισμού «Η ΥΠΑΤΙΑ» στη συνέχεια θα διαγωνισθούν τον Ιανουάριο στην β΄ βάση του διαγωνισμού, με την επωνυμία «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ».
Το σχολείο συγχαίρει όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τον κ. Βιτσαξή Μιχάλη που ανέλαβε την επικοινωνία με το παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε, την κ. Φωτίου Χριστίνα που συμμετείχε ενεργά στη
διαδικασία και τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού.

28η Οκτωβρίου: Γιορτή και παρέλαση

Ανήμερα της επετείου το σχολείο συμμετείχε στην καθιερωμένη παρέλαση που διεξάγεται στο κέντρο της πόλης κάνοντας μας υπερήφανους με τη λεβεντιά και τη χάρη των παιδιών μας.

Χρόνια πολλά σε όλους!!!

Απολαύστε από τη χορωδία του σχολείου μας το τραγούδι της Βέμπο “Της Ελλάδος Παιδιά”:

video τραγουδι για 28η Οκτωβρίου – YouTube

Η συμμετοχή του σχολείου μας στην επετειακή εκδήλωση του Δήμου Ιλίου για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Το σχολείο μας συμμετείχε στην συγκινητική Επετειακή Εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ιλίου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου την Τετάρτη 27/10/2021.

Οι μαθητές μας ευαισθητοποιημένοι από τις κακουχίες και την πείνα κάποιων άλλων παιδιών στην Κατοχή διασκεύασαν ένα απόσπασμα από το έργο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και δημιούργησαν με τη βοήθεια της καθηγήτριας τους κ. Σωτηροπούλου και της Δ/ντριας κ. Κοκκόρη ένα βίντεο-παρουσίαση με θέμα «Το συσσίτιο στην Κατοχή». Αφηγήτριες ήταν οι μαθήτριες Σωτηροπούλου Ανθούλα και Καρόλλι Χριστίνα του Β3 τμήματος. Την Εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος κ. Ζενέτος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαρκόπουλος και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας κ. Αλεξανδρής.

https://youtu.be/Z-jHXEBUTBg

Δράση για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Οι μαθητές της Α’ γυμνασίου του 1ου Πρότυπου σχολείου Ιλίου μετέφεραν ένα φωτεινό μήνυμα ελπίδας, συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε άπορους συνανθρώπους μας. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας εξέφρασαν την επιθυμία τους να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και να τα μεταφέρουν προσωπικά στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου. Στον χώρο του Κοινωνικού παντοπωλείου υποδέχτηκε τα παιδιά η κα Αβραμοπούλου Φωτεινή η οποία τα ξενάγησε στον χώρο της επίσκεψης και έλυσαν όλες τις απορίες τους για τον θεσμό του Κοινωνικού παντοπωλείου. Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές εξέφρασαν τη χαρά τους για την δράση στην οποία συμμετείχαν και δήλωσαν την επιθυμία τους για μελλοντική συμμετοχή τους σε παρόμοιες σχολικές δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Το φωτεινό παράδειγμα των μαθητών του 1ου Πρότυπου σχολείου Ιλίου μας γεμίζει αισιοδοξία για τη θεμελίωση μιας καλύτερης, πιο  ανθρώπινης κοινωνίας η οποία αδιάλειπτα θα αφουγκράζεται και θα ικανοποιεί τις ανάγκες των μελών της.

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων … εν δράσει!

Τα Εργαστήρια δεξιοτήτων ξεκίνησαν με φαντασία και δημιουργικότητα !!Στον θεματικό κύκλο Ευ Ζην με θέμα την Διατροφή μαθαίνουμε την αξία της καλής τροφής αλλά και την αξία της τέχνης στη ζωή μας.Ολα αυτά μέσα από βιντεοπροβολές, συζητήσεις και εικαστικές κατασκευές!!

Κάλεσμα στην Εκπαιδευτική δράση “Leaders for a Day”

Αγαπητοί γονείς,

To JAGreece, στο πλαίσιο των δράσεων του για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στους μαθητές, διοργανώνει μια διαδικτυακή επίσκεψη σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία ΝΝ Hellas. Η εκπαιδευτική δράση “Leaders for a Day” θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη, όπου 20 επιλεγμένοι μαθητές/τριες θα γίνουν «η σκιά» των στελεχών της εταιρείας για μία ημέρα.

O στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες:

Να ενημερωθούν για την οργανωτική διάρθρωση της εταιρείας
Να έρθουν σε προσωπική επαφή με ενεργά στελέχη επιχειρήσεων
Να ανακαλύψουν πώς κάθε εργαζόμενος και κάθε τμήμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών
Να αξιολογήσουν δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας
Να διερευνήσουν ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Φόρμα Συμμετοχής: http://senja.msnd32.com/tracking/lc/f3a1dd5f-803b-4d81-899a-1095a9546fb4/23cf1afe-8816-4ccf-af36-42372376ee12/be9b04cd-3e85-478f-a38d-bd759441c6ec/

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι: 24 Οκτωβρίου,_ημέρα Κυριακή στις 12:00 μμ. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, στα emails των ενδιαφερόμενων.

 

Το σχολείο γιορτάζει την Πολυγλωσσία!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου και οι καθηγήτριες των ξένων γλωσσών του σχολείου, συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό της, με δραστηριότητες και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, που προωθούν την πολυγλωσσία. Αυτές οι δραστηριότητες δεν θα περιοριστούν μονάχα στην εβδομάδα αυτή, αλλά θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Στην ανάρτηση που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που ετοιμάσαμε για την ημέρα αυτή και αποτελεί αφορμή να συζητηθεί το θέμα της πολυγλωσσίας και γενικότερα της αξίας της γλώσσας με του μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Το 1ο πρότυπο γυμνάσιο Ιλίου γιορτάζει την Πολυγλωσσία! – 1ο Γυμνάσιο Ιλίου (1gym-iliou.gr)

Αθλητικές δραστηριότητες για την 8η Πανέλλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας σήμερα, Παρασκευή και κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ωρών του ωρολογίου προγράμματος, αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με σύνθημα για το έτος 2021: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».

Στις αθλητικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν με επιτυχία από τον γυμναστή του σχολείου μας κο Παναγιωτόπουλο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19, συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης έλαβαν μέρος σε αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ αντίστοιχα, ενώ της Α΄ τάξης συμμετείχαν σε «παλίνδρομο τεστ αντοχής».

Ήταν μία ευκαιρία, για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να παίξουν, να εκτονωθούν και να διασκεδάσουν, μέσα από τον αθλητισμό,  στο σχολείο τους.

Διαδικτυακή συνάντηση ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων

Πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, διαδικτυακή συνάντηση ενημέρωσης και  γνωριμίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας.

Σε αυτήν την πολύ εποικοδομητική  συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και στην οποία σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή,  οι γονείς και κηδεμόνες ενημερώθηκαν από την Διευθύντρια  του σχολείου μας κ. Κοκκόρη  για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, το σχολικό πρόγραμμα, την φοίτηση και την αξιολόγηση των μαθητών/τριών.

Ενημερώθηκαν  επίσης για τους Ομίλους και τα Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας που θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2021-22, από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κ. Κονταξή, κ. Βουρτσιάνη, κ. Καρούνια, κ. Κουτέλα, κ. Σωτηροπούλου, κ. Βιτσαξή, κ. Φωτίου, κ. Γουρζή, κ. Σκάντζο, κ, Κασίμη, κ. Μωραΐτη, κ. Νίνο και  κ, Ξένο. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία οι γονείς έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήματά τους.

Ευχαριστούμε όλους και όλες για την συμμετοχή τους.

Συλλογή mail κηδεμόνων
Στείλτε μας το Email σας για να ενημερώνεστε άμεσα!
Συμπληρώστε την φόρμα
«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει». Πλούταρχος  50-120 μ.Χ.
2018-08-12T15:18:06+02:00
«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει». Πλούταρχος  50-120 μ.Χ.
«Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά ή εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται» Albert Einstein   (1879 - 1955 μ.Χ.)
2018-08-12T15:19:39+02:00
«Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά ή εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται» Albert Einstein   (1879 – 1955 μ.Χ.)
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».  Βίκτωρ Ουγκώ,  Γάλλος συγγραφέας
2018-08-12T15:22:29+02:00
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».  Βίκτωρ Ουγκώ,  Γάλλος συγγραφέας
«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών».  Πυθαγόρας (580 - 496 π.Χ.)
2018-08-12T15:23:07+02:00
«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών».  Πυθαγόρας (580 – 496 π.Χ.)
«Ο σκοπός της παιδείας είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών».   William Ralph Inge, Βρετανός ιερωμένος & ακαδημαϊκός
2018-08-12T15:25:36+02:00
«Ο σκοπός της παιδείας είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών».   William Ralph Inge, Βρετανός ιερωμένος & ακαδημαϊκός
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» Maria Montessori, Ιταλίδα παιδαγωγός
2018-08-12T15:27:20+02:00
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» Maria Montessori, Ιταλίδα παιδαγωγός
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι τα πιο ισχυρά όπλα για να αλλάξουμε τον κόσμο» Νέλσον Μαντέλα, Νόμπελ Ειρήνης 1993
2018-08-05T18:58:40+02:00
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι τα πιο ισχυρά όπλα για να αλλάξουμε τον κόσμο» Νέλσον Μαντέλα, Νόμπελ Ειρήνης 1993
«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.  
2017-03-13T11:54:16+02:00
«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.  
«Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα».  Πυθαγόρας (580 - 496 π.Χ.)
2018-08-12T15:13:39+02:00
«Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα».  Πυθαγόρας (580 – 496 π.Χ.)
1o Γυμνάσιο Ιλίου